Očišćena deponija na mestu bušotina za istraživanje termalnih voda

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradska uprava za zaštitu životne sredine organizovala je dana čišćenje dvilje deponije na prostoru izmedju Bratmilovca i Kumareva.

Na mestu gde su u potrazi za termalnom (toplom) vodom bile bušotine do danas je bila deponija. Zajedničkim radom Gradske uprave za zaštitu životne sredine, JKP Komunalac i PWW očišćena je još jedna divlja depnija u okviru akcije koja traje već treću godinu.

– Nalazimo se na mestu na kojem je od 5. jula 30. septembra 2012. godine vršeno istraživanje geotermalnog potencijala ovog kraja. Za realizaciju tog projekta 17. decembra 2011. godine potpisan je ugovor o njegovom sufinansiranju izmedju Grada Leskovca i Fonda za zaštitu životne sredine na iznos od 100.000.000 dinara. Cilj je bio da se sagledaju mogućnosti dobijanja termalnih voda. Uz tog razloga odlučeno je da se vrši istraživanje bušotina do 1.500 metara dubine. Realizacija radova poverena je konzorcijumu Geološki institut Srbije i Naftna industrija Srbije, na iznos od 126.000.000 dinara, odnosno tačno 1.000.000 evra. Istražnim bušenjem utvrdjena je relativno mala količina vode, što ukazuje da ne postoje uslovi za dobijanje termalni voda. Osim uzaludno potrošenih milion evra, prilikom izvodjena radova iskorišćena je površina od nekoliko hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta i to isključivo porve i druge klase. Pored togadošl je do nekontrolisanog curenja vode i zabarivanja okolnog terena koje se pretvorilo u moćvaru. Na ovoj lokaciji deponovana je velika količina smeća tako da sada sve ovo više liči na jednu ogromnu depoiju nego naučno istraživački rad ili potencijal Grada Leskovca. Ovo predstavlja veliki riziki ne samo po životnu sredinu već i po zdravlje ljudi jer se na okolnim parcelama obradivog poljoprivrednog zemljišta gaje poljoprivredne kulture koje sekoriste u ishrani ljudi, a samim tim dolazimo u opasnost da ugrozimo ne samo životnu sredinu nego i život naših sugradjana. Kad se sve ovo sumira posledice ovog projekta su potrošena velika količina novca, pa vidite koliko je moglo vrtića, škola, ambulanti da se uradi, koliko novih radnih mesta da se otvori za taj novac. Meštanima je uništena znatna površina plodnog poljoprivrednog zemljišta, a napravljena je velika depnija koja je velika opasnost. Mi smo u vreme našeg mandata platili 57.000.000 duga koji je ostao za ispitivanje geotermalnih voda. Zna se svuda po naučno istraživačkom radu da je istraživanje geotermalnih voda na 300 do 400 metara. Ostaje nepoznanica zašto se išlo na 1,5 kilometara i zašto su napravljeni nepotrebni ogromni troškovi. Verovatno zbog toga jer su pojedinci trebali da dobiju posao – rekao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predstavnici mesnih zajednica Bratmilovce i Kumarevo zajvaili su gradonačelniku i svim službama uključenim u akciju čišćenja ove divlje deponije na tome što su rešili jedan problema sa kojima se suočavaju meštani ovih mesnih zajednica. 

Check Also

Bojničanin drvenim štapom tukao pedesetpetogodišnjeg muškarca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bojniku uhapsili su M. A. (1983) iz okoline Bojnika, zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *