Početna / DRUŠTVO / Obuka za simultano prevođenje u sklopu projekta – „Da se bolje razumemo“

Obuka za simultano prevođenje u sklopu projekta – „Da se bolje razumemo“

Projekat „Da se bolje razumemo“ odobren je opštini Medveđa od strane Saveta Evrope i pruža podršku u osnaživanju prava pripadnika nacionalnih manjina. Opšti cilj projekta je da doprinese jačanju zaštite pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji. Tema obuke je „Konferencijsko prevođenje“ a korisne savete i znanje polaznicima obuke preneće predavač, profesor Vladimir Pavlović


Trodnevnu obuku koja je započeta juče, otvorio je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, koji je istakao da će nabavljena oprema za simultano prevođenje koristiti kako odbornicima za simultano prevođenje prilikom održavanja sednica Skupštine opštine Medveđa, tako i za organizovanje manifestacije nacionalnih manjina kao što su: „Dani dijaspore“, 1. majski turnir u Tupalu, manifestacija „Zavičajni susreti“ i drugi sadržaji kulturno zabavnog karatera u školama i predškolskim ustanovama na teritoriji opštine Medveđa.


Polaznici obuke će najpre biti upoznati sa opremom za simultano prevođenje, a zatim ovladavanjem samom tehnikom simultanog prevođenja. Na obuci će vežbati sposobnost istovremenog izvođenja tri radnje: slušanje, razumevanje, reprodukcija na jeziku prevoda i ovladati tehnikom brzog pamćenja i hvatanja beležaka. Kako bi polaznik bio spreman nakon završenog kursa za obavljanje poslova prevođenja, organizovaće se i praktičan rad sa polaznicima, koji je baziran na zadacima koji su koncipirani na osnovu realnih situacija u kojima se prevodilac može naći.


Još jedna od aktivnosti na projektu je i multitetnička pozorišna predstava „ Da se bolje razumemo“ kao dodatna aktivnost, koja se odnosi na podizanje svesti tj. promociju projekta u kojoj učestvuju osnovci i srednjoškolci. Pored sticanja osnovnog pozorišnog obrazovanja, predstava će deci ponuditi i iskustvo zajedničkog rada i učenja s vršnjacima iz drugih etničkih grupa i kako zajedničkim radom prevazići nacionalne podvojenosti. Radeći na predstavi, deca će postati prijatelji i pokazati da je to moguće bez obzira ko je koje nacionalnosti. Predstava se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom opštine Medveđa i osnovnom školom “Gornja Jablanica” u Medveđi. Izvođenje pozorišne predstave očekuje se početkom marta meseca.

Pogledaj takodje

Bolji uslovi za rad policijskih službenika u renoviranim prostorijma Policijske stanice Aleksinac

Načelnik Policijske uprave Niš Slaviša Virijević, otvorio je renovirane prostorije Odseka za upravne poslove u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *