Obeležena godišnjica granatiranja putničkog voza na železničkom mostu kod Grdelice

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Kraj železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdelici, danas je održan komemorativni skup u znak sećanja na nedužne civile, stradale prilikom granatiranja putničkog voza u NATO bombardovanju 1999.godine.

 

Na spomen obeležje, vence su položile delegacije Grada Leskovca, Jablaničkog upravnog okruga, Železnice i Vojske Srbije, sindikati železničara, boračke organizacije, predstavnici političkih partija i članovi porodica nastradalih putnika.

Međunarodni ekspresni voz 393, koji je 12. aprila 1999. godine, pun putnika saobraćao na relaciji Beograd – Niš– Skoplje, nikada nije stigao na svoje odredište. Na železničkom mostu u Grdelici, pod granatama NATO agresora, život je, u sred bela dana, stao za više od 50 nedužnih civila, a pruga postala stratište mladosti, snova i nadanja.

– Mostovi i vozovi služe da bi spajali ljude, a, nažalost, na ovom mestu, to nije bilo tako jer je destruktivno razaranje odnelo živote običnih građana. Zato ovaj datum treba zapamtiti kao uspomenu na nevine žrtve, ali i kao upozorenje da se ovako nešto više nikada i nigde ne sme dogoditi, izjavio je v.d. generalnog direktora „Srbija voza“, Jugoslav Jović.

– Proleće je svuda u svetu sinonim za život, za Vaskrs života. U Srbiji nije, već decenijama. U Srbiji, na žalost, kad dođe proleće, obelažavamo 6. april, 24. mart, Vaskršnje bombardovanje Beograda 1944-te, a danas i ovde, 12 april, pre 17. godina Vaskršnji ponedeljak, izjavio je v.d generalnog direktora Infrastrukture železnica Srbije, Dušan Garibović. – Kažu da je to što se u Srbiji dešava decenijama nazad – kolateralna šteta. Oni koji slave život, ovde vaskrsavaju smrt. Kažu i da smo mi možda pogrešili i da nas je moglo biti nekoliko miliona više nego što nas danas ima. Teško je danas ovde govoriti i sećati se nedužnih žrtava. Naša je dužnost da svaki pedalj, svaki kilometar novih puteva posvetimo njima, i da naše mučenike čuvamo od zaborava, dodao je Garibović.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, izjavio je da će, u istoriji Grdelice, Leskovca i Srbije, 12. april ostati upamćen kao najcrnji dan NATO agresije na našu zemlju.

– Danas odajemo počest žrtvama jednog od najstrašnijih napada na civilno stanovništvo tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Žrtve ne možemo da vratimo, ali oni žive u našem sećanju kao opomena da se ovaj zločin ne zaboravi i da se nikad više ne ponovi. Gradonačelnik Cvetanović istakao je da Srbija ne zaboravlja, ali da sarađuje sa svima, jer više ni sa kim ne želimo sukob.

– Sledimo politiku vojne neutralnosti, u želji da očuvamo stabilnost u zemlji i regionu. Prošlost nam mora biti nauk za budućnost, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na komemoraciji je minutom ćutanja odata pošta stradalim putnicima, a preko železničkog mosta je, uz zvuk sirene, simbolično prešao putnički voz. Vence i cveće, delegacije Grada Leskovca, Jablaničkog upravnog okruga i SUBNOR-a, položile su i na spomen obeležje stradalima na auto-putu Beograd-Skoplje.

A. Jovanović

Check Also

Sećanje kroz darivanje -Učenici iz Bojnika u znak sećanja na svoje drugare iz Ribnikara organizovali uskršnji bazar

Učenici Tehničke škole “Boško Krstić” iz Bojnika i njihovi predmetni profesori Tatjana Stanković i Dragan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *