hotel bell

Narodna stranka u Leskovcu, osnovala Odbor za kulturu

Predsednica Odbora je akademska slikarka Jelena Dimitrijević, a članovi su pesnikinja Violeta Grujić, pesnik Ljubiša Ilić i reditelj Miodrag Pejčić

Iako ima apsolutnu moć da menja zakone, aktuelna vlast ih radije krši, tvrdi predsednik Gradskog odbora, Dragan Stošić, navodeći kao primer leskovačko pozorište, u kome, kaže, glumci dobijaju nezakonite otkaze, a ovom ustanovom kulture rukovodi čovek čije je v.d. stanje isteklo još pre nekoliko godina.

Predsednica Odbora, Jelena Dimitrijević konstatuje da nas kultura razlikuje od primitivnog čoveka, ali se ta razlika, ocenjuje, poslednjih godina gotovo gubi.

– Umetnici iz praistorije bili su bolji od pojedinih savremenih, favorizovanih od strane medija. Istakla bih dva problema koja su dovela do toga. Prvi je neraskidiva veza između kulture, medija i obrazovanja, a drugi niska izdvajanja iz budžeta za ovu oblast. Srbija kao zemlja sa najvećim i najdubljim duhovnim blagom u regionu, u kulturu ulaže najmanje novca -0,66 od predviđenih 1,8 procenata. Taj problem nije nov, a rešiv je samo ako se na važna i odgovorna mesta postave kvalifikovani stručnjaci. Naš odbor delovaće po planu, koji ćemo predstaviti u narednom periodu.

Jovica Stanković je, na pitanje novinara, da li, u okviru Gradskog odbora, funkcioniše Kancelarija za pravnu pomoć, odgovara da je ona otvorena svakog ponedeljka od 18 do 20 sati, ali da interesovanje nije veliko. Naši sugrađani su se pravnom timu, u nekoliko slučajeva, obraćali po pitanju radnih sporova, ali su, zbog straha, odbijali da se identifikuju, što je stručnjacima ”vezivalo ruke”, zaključuje Stanković.

Check Also

Uprava carina prodaje 9 automobila, 3 motocikla i prikolicu – detalji o licitaciji

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju …

Оставите одговор