Početna / DRUŠTVO / Najmlađi gljivari, pokazali najveće znanje na takmičenju u Krupnju
Dionis Restoran

Najmlađi gljivari, pokazali najveće znanje na takmičenju u Krupnju

Najmlađi članovi Gljivarskog društva „Rujnica“ bili su učesnici Male škole gljivarstva i kviza za decu koji se odnosio na poznavanje gljiva. Takmičenje školaraca iz ove oblasti i Mala škola gljivarstva održani su u okviru manifestacije „Dani Rađevine“ od 18. do 20. oktobra u Krupnju.

Učenici iz Vlasotinca pobedili su u kvizu znanja, Lena Trajković je dobila nagradu za najveći vrganj koji je pronašla na terenu, dok je specijalnu nagradu za najmanju pronađenu gljivu dobila Ksenija Jović.

Pored ovih nagrada vezanih za gljivarstvo i rad na terenu, učenici iz Vlasotinca su učestvovali u brojnim igrama i zabavnim takmičenjima, tako da su osvojili druga mesta u pripremanju gulaša od gljiva i slaganju puzli.

„Od marta mseca ove godine mi organizujemo u prirodi radionice za decu u okviru projekta „Priroda i mi najbolji drugari“. U Krupnju su učestvovali naši najmlađi članovi koji su pobedili na opštinskom takmičenju. Njihov višemesečni trud se veoma isplatio jer su u Krupnju pokazali odlično znanje i pobedili u kvizu. Deca su tamo zaista uživala, stekla su nova iskustva na terenu u pronalaženju gljiva, uživala su tragajući za najmanjom i najvećom gljivom na tom području, kao i u mnogim drugim takmičenjima i igrama koje su organizatori priredili. „Gljivarskom društvu „Rujnica“ je veoma važan rad sa decom, pogotovo što to radimo veoma uspešno i dobijamo priliku da znanja naših učenika uporedimo sa znanjem njihovih vršnjaka iz cele Srbije. Uspesi u Krupnju samo su nam još veći motiv da i dalje strpljivo i uporno radimo sa najmlađima, učeći ih ne samo poznavanju gljiva, već ljubavi prema prirodi i njenom očuvanju“, kaže Sunčica Jović, predsednica GD „Rujnica“.

Gljivarsko društvo iz Vlasotinca dobilo je nagradu za realizaciju kviza, a zahvalnice su pripale i vlasotinačkim osnovnim školama „8. oktobar“ i „Siniša Janić“ za podršku u realizaciji aktivnosti društva sa decom.
Tokom trajanja ove trodnevne manifestacije prikazan je dokumentarni film Zorana Stojičića o vlasotinačkim gljivarima.

„Veliku zahvalnost za uspešan rad sa decom dugujemo Zoranu Jelenkoviću, predsedniku Mikološko-gljivarskog društva Srbije jer je prepoznao vrednost našeg projekta i podržao naše ideje. Zahvalnost dugujemo i opštini Vlasotince, Turističkoj organizaciji i osnovnim školama koje podržavaju naš rad sa decom. Naravno, zahvalni smo i našim domaćinima, članovima GD „Pečurka“ iz Krupnja za veoma lepo organizovane aktivnosti sa decom“, dodaje Sunčica Jović.

U Krupnju su deca bila u pratnji Sunčice Jović, Ivane Todorović i Žakline Stefanović.

„Iz Krupnja nosimo lepe uspomene, nova znanja i iskustva, stekli smo nove drugare, proslavili smo prvi gljivarski rođendan našoj Leni“, poručuju najmlađi gljivari Vlasotinca.

Pogledaj takodje

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Leskovac peti u Srbiji i prvi na jugu po transparentnosti rada lokalne samouprave

Putem istraživanja „Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI“ sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *