
Turistička organizacija grada Leskovca je pod pokroviteljstvom grada Leskovca i u saradnji sa UTP Niš, Visokom poslovnom školom Leskovac i restoranom „Koliba“, organizovala manifestaciju pod nazivom „Festival leskovačke sprže i gurmanluka 2022“.
U okviru manifestacije, organizovana su takmičenja u pripremi leskovačke sprže na tradicionalan način i jela od mesa (juneće, svinjsko, divljač…) u kotliću.

Petočlani žiri činili su:
- Ranka Petrović, profesor gastronomije iz Niša (predsednik žirija)
- Profesor dr Bojana Danilović, Tehnološki fakultet Leskovac
- Violeta Penkov, profesor kuvarstva iz Niša
- Dr Slobodan Glišić, Akademija Južna Srbija – Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac
- Žarko Bojović, profesor Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca
Takmičenje u pripremanju sprže:
- „Roštilj kod Đure“
2. Restoran „Koliba“
- Braća Đokić
Takmičenje u pripremi jela od mesa u kotliću:
JUNIORI
- Srednja škola „Svetozar Krstić Toza“ , Vučje
- Visoka poslovna škola strukovnih studija, Leskovac
- Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac
SENIORI
- Organizacija boraca – veterana rata
- Udruženje boraca Srbije
- Etno restoran „Lovački kutak“
Sveukupni pobednici „Mrnjak 2“ i „Etno selo Srna“