Milan Đorđević – prvi radnik Arhiva u Leskovcu – 53 godina od smrti

Danas se navršava 53 godina od smrti Milana D. Đorđevića, prvog upošljenika Istorijskog arhiva u Leskovcu.

Uspomenu na prvog radnika Arhiva sačuvale su i radnice Istorijskog arhiva u Leskovcu Danijela Simić i Marina Kulić u publikaciji izdatoj povodom 65 godina od osnovanja Arhiva pod nazivim „Priča o Arhivu“.

Kako bi se zaštitila arhivska građa posle Drugog svetskog rata, 1948. godine Vlada FNRJ donela je Naredbu o privremenom obezbeđivanju arhiva. U tu svrhu na teritoriji grada Leskovca javila se potreba za osnivanjem Gradske državne arhive. Naime, u Leskovcu su u toku Drugog svetskog rata mnogi arhivski fondovi organa vlasti, prosvetnih ustanova, privrednih udruženja i preduzeća ostali neobezbeđeni i bili su predmet uništenja, krađe i ratnog pustošenja. Savet za prosvetu i kulturu Narodnog odbora gradske opštine Leskovac 7. aprila 1954. godine održao je sednicu na kojoj je doneta odluka da se zatraži saglasnost Saveta za prosvetu i kulturu NR Srbije u Beogradu za osnivanje Arhiva i 4. avgusta 1954. godine Savet donosi rešenje kojim se daje saglasnost za osnivanje Gradske državne arhive u Leskovcu. Gradska državna arhiva počela je sa radom 1. decembra 1954. godine. Od 1. juna 1959. godine Gradska državna arhiva menja naziv u Istorijski arhiv Leskovca.

Gradska državna arhiva počela je sa radom u ustupljenim prostorijama u zgradi Više mešovite gimnazije na drugom i trećem spratu, te je ubrzo Narodni odbor opštine dodelio nove prostorije bivše zgrade Radničkog muzeja grada Leskovca u ulici Svetozara Markovića 33. Glavni uslov koji je Arhivski savet postavio bio je osposobljavanje stručnog kadra za rad. U tu svrhu, u FNRJ bio je organizovan Viši arhivistički tečaj koji su posećivali kandidati i tečaj je trajao 6 meseci.

Prvi radnik Arhiva u Leskovcu bio je Milan D. Đorđević. Počeo je sa radom 1. februara 1955. godine, a 15. februara iste godine upućen je na tečaj u Beograd. Bio je prvi viši arhivski pomoćnik.

Milan D. Đorđević rođen je 10. oktobra 1929. godine u Leskovcu, kao najstariji sin Dragutina i majke Nadežde. Milanov otac bio je poznati leskovački sveštenik protojer stavrfor Dragutin Đorđević, u narodu poznat kao pop Gute, a u naučnim krugovima „Moravski Vuk Karadžić“. Milan je živeo u Leskovcu u ulici Partizanskoj broj 3. Išao je u OŠ „Josif Kostić“, da bi Drugi svetski rat proveo u Turekovcu. Po završetku rata završio je Gimnaziju, a potom odlazi u Niš gde završava Višu pedagošku školu, odsek Istorije i Geografije. Kratko vreme radio je u Istorijskom arhivu Jagodine. U Jagodini se oženio Milicom Petrović sa kojom je išao na tečaj u Beogradu. U braku sa Milicom dobio je ćerku Radmilu. Svoj radni vek proveo je u Arhivima Jagodine i Leskovca i OŠ „Josif Kostić“ i „Radoje Domanović“ u Manojlovcu. Bio je veliki ljubitelj sporta, posebno fudbala. Postao je predsednik FK „Sloga“ Leskovac. Umro je u 41 – oj godini života, 17. avgusta 1970. godine u Helmonsodtu (okolina Linca) u Austriji.

Master istoričar, Milan Ž. Trajković

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *