Mateja Stanisavljvić najbolji mladi trubač na ovogodišnjem festivalu u Guči

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Minulog vikenda završen je 62. Sabor trubača u Guči. Trube su utihnule, a utisci se još uvek nisu slegli. Posebno za 11. godišnjeg Mateju Stanisavljevića iz Vlasotinca, koji je na ovom festivalu proglašen za najboljeg mladog trubača, inače člana i vođu orkestra „Veseli dečaci“.

Mateja Stanisavljević je od malena vezan za muziku i trubu, jer se i otac Miloš Stanisavljević dugi niz godina bavi muzikom. Majka Nadica je u srodstvu sa legendarnim trubačem Bobanom Markovićem iz Vladičinog Hana. Roditelji ne kriju sreću uspehom koji je Mateja postigao.

„Mateja ima samo 11 godina, od šeste godine aktivno je počeo da svira trubu. Inače, prvu trubu je dobio za svoj treći rođendan. Još ne ide u muzičku školu. Koliko je meni poznato on je najmlađi takmičar u Guči do sada, koji je sa 11 godina osvojio prvu nagradu. Takmičio se u konkurenciji omladinaca gde su nastupali i takmičari sa više od 17 godina, a za saborske nagrade nadmetalo se sedam mladih orkestara. Mnogi Vlasotinčani su se do sada takmičili u Guči, kao što sam i ja, ali Mateja je jedini koji je uspeo da osvoji prvu trubu u Guči i donese je u Vlasotince“, kaže otac Miloš Mige Stanisavljević, za Informativni bilten Vlasina.

Nakon takmičenja na „Vlasinskom letu 2023“ u Surdulici, gde je Mateja takođe osvojio prvu trubu, za orkestar „Veseli dečaci“ počele su pripreme za Guču.

„Uslov za Matejin nastup u Guči bio je nastup i pobeda u Surdulici. Krenuli smo sa namerom da se takmičimo u kategoriji pionira, međutim u Guči nije bilo te kategorije, a odlukom žirija prebačen je u kategoriju omladinaca. Nismo baš bili spremni za tu kategoriju jer najpre nismo imali neophodnu narodnu nošnju. Snašli smo se i trud nam se isplatio. Mateja je pobedio“, kaže presrećna majka Nadica Stanisavljević.

Mateja od septembra kreće u peti razred OŠ „8. oktobar“ i planira da upiše i muzičku školu, a o svom uspehu kaže:

„Iskreno nisam se nadao pobedi. Kada sam čuo svoje ime bio sam van sebe od sreće. Ja nemam reči da opišem sreću i radost koju sam osetio. Sada znam da moram da nastavim da vežbam ali ne smem ni školu da zapostavim. Sa drugarima iz orkestra svakodnevno smo vežbali pa nam se trud isplatio“.

Voli Mateja mnoge trubače, ali ipak idoli su mu Boban i Marko Marković. Na 62. Guči predstavio se numerama „Slika“ i „Matejin čoček“. Po mišljenju žirija imaće Mateja Stanisavljević blistavu budućnost u svetu muzike.

Izvor: Informativni bilten Vlasina

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *