Međunarodni Festival prava i socijalne zaštite u Leskovcu

Danas je u hotelu Bavka gold počeo Festival prava i socijalne zaštite 2024. u organizaciji Udruženja pravnika Argument.

Skup je u ime gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića otvorila zamenica dr Lidija Dimitrijević. Ona je tada kazala:

„Briga o ovoj značajnoj oblasti zauzima značajno mesto u našem gradu i Leskovac iz godine u godinu povećava sredstva opredeljena za socijalnu zaštitu. To potvrđuje podatak da će iz gradskog budžeta za 2024. godinu biti izdvojeno 482 miliona dinara, što je za 70 miliona dinara više u odnosu na 2023. godinu. Posebno smo ponosni i na podatak da se u poslednjih 5 godina konstantno smanjuje broj korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, što znači je zahvaljujući uspostavljanju dobre poslovne klime povećan broj radnih mesta i stvoreni uslovi da se naši sugrađani radno angažuju i da taj način sopstvenim radom sebi i svojoj porodici obezbede egzistenciju.

Na kraju, kao predstavnik lokalne samouprave želim i da izrazim zadovoljstvo što Udruženje pravnika socijalne zaštite Republike Srbije ,,Argument“ kao jedan od organizatora ovog skupa, ima sedište baš u Leskovcu, što govori o tome da je grad Leskovac prepoznat kao grad koji itekako vodi računa o sistemu socijalne zaštite.“

Predrag Momčilović, direktor CZSR Leskovac i predsednik Skupštine Udruženja pravnika Argument, na otvaranju ovog skupa rekao je:

„Današnja međunarodna konferencija ima za cilj da pomognemo sami sebi u prevazilaženju nekih nedoumica koje se odnose na obaveze koje imamo da razjasnimo koje su to zloupotrebe prava na slobodni pristup informacijama od javnog značaja, šta sve predstavlja povredu zakona o zaštiti ličnosti, takođe, ćemo na današnjem skupu predstaviti priručnik za novinare koji se odnosi na diskriminaciju i ravnopravnost, razgovaraćemo o pravnim i etičkim izazovima u komunikaciji sistema socijalne zaštite sa javnošću, o zakonskim mogućnostima i projekcijama podrške porodicama sa decom, kako se sa znanjem i stručnošću boriti protiv profesionalnog straha i naravno od kolega iz inostranstva i nevladinog sektora da čujemo kakva su njihova iskustva u tom delu i kakav je njihov rad na zaštiti najranjivijih korisničkih grupa. Za ovu divnu organizaciju koja postaje tradicionalna, svakako je zaslužan i grad Leskovac, sedište našeg udruženja, zbog toga što izdvaja značajna finansijska sredstva za sistem socijalne zašitite, pre svega zahvaljujući gradonačelniku Cvetanoviću koji ima veliki senzibilitet za ovu oblast.“

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić rekao je da posao svih onih koji rade u sistemu socijalne zaštite nije lak, da nosi sa sobom veliku odgovornost, da svi oni koji rade taj posao, pre svega, moraju da imaju razvijenu empatiju, da su humani, tolerantni, da vole da pružaju pomoć onima kojima je to potrebno, jer će jedino sa takvim osobinama biti odlični u svom poslu.

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek će podržavati udruženja koja rade na obezbeđivanju boljih uslova za život naših građana, baš kao što to čini i Udruženje Argument koje povezuje pravnike socijalne zaštite iz Srbije, a sve sa ciljem da obezbedi napredak pojedincima, kolektivu i korisnicima socijalne zaštite.“

Zoran Pašalić, zaštitnik građana, rekao je da je vrlo važna stvar što oni rade na osnovu dokazanih činjenica, a ne nečijih utisaka, nečijoj medijskoj pažnji ili senzacionalizmu, da pokušavaju da odvoje ono što se zaista desilo od onoga što bi neko želeo da se prikaže. Obratio se prisutnima i rekao da idu radom protiv straha.

„Ako se nečega bojite, onda nemojte da taj posao uopšte obavljate, ili se oslobodite straha pa ga radite, ili nemoj da ga radite, najviše zbog onih koji su usmereni ka vama, kako bi imali adekvatnu pomoć. U zaštitniku građana uvek imate partnera.“

Julija Popović, predsednica Udruženja pravnika socijalne zaštite Argument, zahvalila se gradonačelniku Cvetanoviću na podršci i dodala da je Leskovac grad koji brine o najugroženijim sugrađanima, vodi najodgovorniju socijalnu politiku, tako da je opravdano što Udruženje Argument ima svoje sedište baš u Leskovcu, a zatim pohvalila i rad direktora CZSR Leskovac Predraga Momčilovića.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *