Manifestacija “Dani bilja i gljiva” odžana na obroncima planine Kukavice

Manifestacija „Dani bilja i gljiva“ i SMP „Lisičji dan“ imaju za cilj promociju zdravog načina života, života na selu, običaja, tradicije i kulturne baštine ovog kraja, zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i promociju turističkog potencijala planine Kukavice, Leskovca i okoline. Manifestacija je održana u Seosko turističkom domaćinstvu „Sunčev breg“ u zaseoku Bara na obroncima planine Kukavica.

Manifestaciju je u ime lokalne samouprave grada Leskovca otvorila Marija Rajković, član Gradskog veća, koja je pozdravila sve u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića, i rekla:

„Dani bilja i gljiva su jedinstvena prilika da se upoznamo sa bogatstvom flore našeg kraja, ali i da naučimo kako da je sačuvamo i iskoristimo na najbolji mogući način. Ova manifestacija nam omogućava da bliže pogledamo u svet koji nas okružuje i da cenimo prirodna bogatstva koja nam daruje.

Takođe, ovaj događaj nam pruža priliku da se setimo reči velikog botaničara i istraživača Džona Mijura: „U svakoj šetnji s prirodom čovek dobija mnogo više nego što traži“. Ove reči nas podsećaju na važnost očuvanja naše prirode i na radost koju nam donosi neposredni kontakt sa njom.“

Dobrodošlicu na manifestaciju i prijatan boravak u Sunčevom bregu poželela je vlasnica domaćinstva Selena Jovanović i zahvalila svima koji su danas došli.

U okviru manifestacije održan je mali sajam domaćih proizvoda i proizvoda kućne radinosti proizvođača, izlagača iz sela Slatina, Tulovo i okoline.

Na sajmu su posetioci bili u prilici da kupe između ostalog i proizvode od gljiva, med, domaće sokove i razne ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.

Check Also

Novi majski broj SNS Informatora predstavljen Leskovčanima: Vučić u epskoj borbi za Srbiju

Na naslovnici novog majskog broja glasnika Srpske napredne stranke, SNS Informatora, nalazi se predsednik Srbije, …