Home / DRUŠTVO / „Lokal pres“ organizovao u Leskovcu javnu debatu o novoj medijskoj strategiji i bezbednosti novinara
hotel bell

„Lokal pres“ organizovao u Leskovcu javnu debatu o novoj medijskoj strategiji i bezbednosti novinara

Nova medijska strategija nedovoljno pažnje posvećuje lokalnim medijima, suštinski se ne razlikuje puno od prethodne i neće, u velikoj meri, doprineti poboljšanju položaja zaposlenih u televizijima, radijima i portalima  na lokalu.

Srbija nema loše medijske zakone, ali se oni ne primenjuju, osnovni su zaključci debate ‘’Bezbednost novinara u lokalnim sredinama’’, koju je danac organizovalo Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres“ .

 Ova debata je deo projekta „Primena medijske regulative u lokalnim sredinama“, koji se sprovodi sa ciljem da poboljša razumevanje i unapredi komunikaciju  među svim akterima, od lokalnih samouprava, lokalnih organizacija civilnog društva, do  lokalnih medija. Samo kroz zajednički rad svih ovih aktera moguce je obezbediti bolju primenu medijske regulative na lokalnom nivou.

Zbog toga je reč najpre data Milunu Diniću, zameniku  predsednika Skupštine grada i predsedniku saveta za bezbednost:

-Što se tiče saradnje sa medijima, mislim da je ona dobra i da se odvija na obostranu korist: lokalne samouprave koja zastupa interese gradjana Leskovca sa jedne i medijskih kuća sa druge strane.Smatram da informisanje mora biti pravovremeno, tačno I od koristi gradjanima.

Govoreći o medijskoj strategiji, kao okosnici razvoja medijske sfere,  Stojan Marković, član Upravnog odbora ‘’Lokal presa’’ i član Radne grupe za izradu ovog dokumenta, podsetio je da je ona prestala da važi još prošle godine, te je tim ljudi iz struke i nekoliko ministarstava dobio zadatak da napiše novu:

-Ovaj dokument se donosi na period od pet godina i iz njega treba da proisteknu svi zakoni i podzakonska akta. Tekst smo završili i predali premijerki Ani Brnabić pred Novu godinu ,ali iz razloga, koje ni ona verovatno ne zna, desilo se da taj tekst ne ode u Brisel na usaglašavanje. Poslat je tekst  koji je, u priličnoj meri izmenjen u odnosu na ono što smo predali premijerki, zbog čega je usledila reakcija medijskih koalicija i udruženja. Pre mesec dana imali smo ponovo sastanak sa premijerkom i ona je radnoj grupi produžila mandat na još mesec dana.

Treba da sednemo i da se usaglasimo i dogovorimo oko dokumenta koji je otišao za Brisel. Juče smo imali sednicu i u ponedeljak ćemo imati završnu, pošto nam je dat rok do 23. oktobra, dodao je Marković. On je naglasio da je aktuelni tekst prilično sličan prvom koji je radna grupa predala premijerki Brnabić, uz neke ‘’kozmetičke’’ promene. Plan je Vlade da ovaj dokument bude usvojen pre raspisivanja izbora, a Marković ne može da garantuje da tekst Strategije neće pretrpeti promene pre ponovnog slanja za Brisel.

Novinari leskovačkih medija  primetili su da se ponudjeni dokument ne razlikuje mnogo od prethodnog , da se u tragovima bavi lokalnim medijima, te da medijski zakoni u Srbiji nisu loši, ali da se ne primenjuju ili se primenjuju selektivno.

Jedna od podtema debate bila je ‘’Bezbednost novinara u lokalnim sredinama’’, u okviru koje je ocenjeno da su oni, u većini slučajeva, najčešće izloženi verbalnim i psihičkim pritiscima, od strane različitih aktera političke i društvene scene.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

One comment

  1. Dok novinari predstavljaju i vrše medijski servis u interesu politike i političara biće im ucenjena bezbednost.
    Naročito javni medijski servisi trebali bi da zadovolje najpre građanske pa tek onda i državne potrebe.

Оставите одговор