Leskovčanin Mihajlo Mladenović jedan od najboljih mladih mačevalaca u Srbiji

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Mihajlo Mladenović, mladi Leskovčanin, već deset godina se posvećuje mačevanju, a njegova strast prema ovom sportu donela mu je izuzetne uspehe, koje postiže kako individualno tako i sa drugovima iz Mačevalačkog kluba “Dubočica”.

Mihajlo je član kadetske i juniorske reprezentacije Srbije, i sudija A kategorije mačevalačkog sporta za oružje sablja. Za portal Dnevnik juga, odlučio je podeliti svoje iskustvo i istaći benefite koje mačevanje donosi ne samo fizičkom, već i mentalnom zdravlju.

“Mačevanje je mnogo više od pukog sporta – to je izazov uma, tela i duha”, rekao je Mihajlo. “Osim što razvija fizičku spremnost, mačevanje izoštrava i kognitivne sposobnosti. Bitka mačem zahteva taktičko razmišljanje, brzu reakciju i preciznost. Svi ti elementi zajedno čine ovaj sport izuzetno zahtevnim i fascinantnim.”

Mihajlo je istakao razlike između mača i sablje, dva od tri osnovna oružja u mačevanju.

“U mačevanju se najviše radi na taktici, pokušavate da zavarate protivnika i iskoristite svaku priliku za napad. Sa sabljom, situacija je drugačija – svaki pokret mora biti precizan i eksplozivan. Osim toga, važna je i koordinacija između nogu i ruku, što dodatno izaziva igrače.”

Treninzi su, kako Mihajlo opisuje, izuzetno zahtevni.

“Počinjemo sa zagrevanjem, a onda se fokusiramo na korake i tehnike sa mačem ili sabljom. Svaki pokret mora biti savršeno izveden, jer čak i najmanja greška može koštati poen.”

U poslednje vreme, mačevanje je sve više prisutno u Srbiji, naročito u Vojvodini, što ukazuje na rastući interes za ovaj dinamičan sport. Mihajlo je uveren da je ključno nastaviti podizanje svesti o mačevanju, posebno među mladima, kako bi se omogućilo više prilika za njihov razvoj i uključivanje u ovu aktivnost. Kao student (DIFA), aktivno radi na promociji mačevanja i edukaciji profesora o svim beneficijama koje ovaj sport pruža mladima.

“Život možemo posmatrati kao jedan veliki sportski izazov – prepun prepreka i trenutaka koji zahtevaju od nas da pokažemo svoju snagu i izdržljivost”, ističe Mihajlo. “Važno je naučiti da se nikada ne predamo, čak i kada se suočavamo sa porazima. U svakom trenutku postoji prilika za pobedu, samo je potrebno imati vere u sebe, istrajati i nastaviti hrabro napred – zaključuje ovaj talentovani sportista.

Check Also

Novi trotoari na delu Bojničkog puta na izlazu iz Leskovca

Radovi na relaciji između grada Leskovca i opštine Bojnik, odnosno na državnom putu IIa reda, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *