hotel bell

Leskovčani tokom marta dišu prihvatljiv vazduh, ali je u februaru svaki izlazak na ulicu bio opasan po zdravlje

Najlošiji vazduh udišu Leskovčani koji žive i rade u glavnoj ulici, namanje zagadjen- po obodima, pokazuju dnevna merenja Zavoda za javno zdravlje

Tek poslednjih nekoliko dana u martu, na pojedinim mernim mestima, uređaji su pokazivali parametre na osnovu kojih se vazduh može nazvati odličnim, a kako je, sa padom temperature, loženje ponovo postalo intenzivnije, količina čađi, ugljena i ostalih zagađujućih materija, spuštala je nivo kvaliteta vazduha do dobrog, prihvatljivog, zagađenog i jako zagađenog.

Slična situacija zabeležena je i u februaru, a posebno zabrinjava da je u periodu od 16. do 22., na sva četiri merna mesta vazduh bio toliko loš, da je boravak na otvorenom, predstavljao zdravstvenu pretnju za sve, a ne samo hronične plućne bolesnike.

U takvim prilikama se, u napomeni ”Uticaj na zdravlje” osobama sa srčanim i oboljenjima pluća, starijima i deci preporučuje izbegavanje produženog boravka na otvorenom, a svi ostali upozoravaju na to da mogu osetiti stezanje i pištanje u grudima, suzenje očiju, pojačanu sekreciju iz nosa, kašalj, struganje u grlu.

U Leskovcu se kvalitet vazduha svakodnevno ispituje instrumentima postavljenim na zgrade Tehnološkog fakulteta, JKP-a ”Vodovod”, Medicinske škole i Vrtića ”Kolibri”.

Najlošije karakteristike, odnosno najviše zagađujućih materija, ima vazduh na glavnoj ulici, a sve je čistiji kako se udaljavamo od centra. Bilo je, medjutim, dana ove zime, da su sva četiri merna mesta registrovala vazduh čije udisanje može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *