Početna / DOGAĐAJI / Leskovački lekari kroz instruktorsku radionicu uče kako da operišu tumor na debelom crevu bez otvaranja stomaka

Leskovački lekari kroz instruktorsku radionicu uče kako da operišu tumor na debelom crevu bez otvaranja stomaka

U okviru projekta ‘’Lapserb’’, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo početkom godine, u Opštoj bolnici u Leskovcu će se instruktorska radionica, sa čuvenim svetskim stručnjakom u oblasti laparoskopskih operacija, doktorom Amdžadom Parvajzom u ulozi predavača i demonstratora, održati 27. i 28. juna,, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Projekat ‘’Lapserb’’ je, ustvari, program obuke srpskih hirurga u oblasti laparoskopskih operacija debelog creva. Doktor Amdžad Parvajz, jedan od vodećih stručnjaka za kolorektalnu hirurgiju u Velikoj Britaniji, već je u nekoliko kliničko-bolničkih centara i opštih bolnica u Srbiji obavio niz operacija, koje je u direktnom prenosu pratio veliki broj lekara. Po istom principu je zamišljen program obuke i  u Leskovcu, jer će tok laparoskopskih intervencija na debelom crevu u hirurškoj sali, moći direktno da prate lekari u Sali za stručne sastanke.   

Profesor Parvajz, je osnivač  i predsednik Evropske akademije za robotsku hirurgiju, a posebno se interesuje za kolorektalni karcinom i na tu temu je objavio brojne naučne radove .

Leskovački lekari, će kroz instruktorski program ‘’Lapserb’’ naučiti  kako da operišu tumor na debelom crevu, bez otvaranja stomaka, a laparoskopija, kao nova hirurška tehnologija, obezbedjuje znatno kraći boravak pacijenta u bolnici, ubrzan oporavak i značajno povećava procenat uspešnog izlečenja.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *