hotel bell

Junska klasa vojnika položila svečanu zakletvu

Junska klasa vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka u Centrima za obuku u Valjevu, Somboru i Leskovcu, svečanu zakletvu, položila je u Kasarni ”Vojvoda Petar Bojović”, u Donjem Sinkovcu.

Ceremoniji su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-major Petar Cvetković, načelnik Jablaničkog upravnog okruga, Miloš Ćirić, predstavnici policije i crkve, rodbina i prijatelji vojnika.

Mladići i devojke, koji su šestomesečni dobrovoljni vojni rok započeli prvih dana juna, zakleli su se svojom čašću da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije , a  izgovarajući tekst svečane obaveze, kako im je poručio komandant 3. Centra za obuku, Sladjan Cvetković, stali su u stroj hrabrih srpskih vitezova.

Zamenik načelnika Generaštaba Vojske Srbije, general-major Petar Cvetković, je čestitajući junskoj klasi vojnika na položenoj zakletvi, naglasio je da onaj ko izabere vojničko zanimanje zavredjuje posebno poštovanje, jer služi opštem dobru, u zavisnom je odnosu sa otadžbinom i spreman je na napore i odricanja radi njene odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti jednog društva:

 “Vojnici, izgovarajući tekst zakletve, potvrdili ste da sazrevate u ozbiljne, odgovorne i časne gradjane Srbije, na koje vaši roditelji, vaši prijatelji i vaša otadžbina, mogu da budu ponosni.Polaganjem zakletve, postali ste deo sistema odbrane. Dobro upamtite reči svečane obaveze i ponosite se njom. Zakletvu su srpski vojnici polagali od pamtiveka, zaklinjući se na vernost i odanost otadžbini, čija je odbrana na za naš narod uvek predstavljala izraz časti i bila više od obaveze. U dobru i u zlu, razvijamo operativne sposobnosti i moral, obučavamo se i opremamo za odbranu zemlje i zaštitu njenih vitalnih interesa i vrednosti, sa iskrenom nadom da te sposobnosti nikada u realnoj situaciji nećemo morati da pokažemo, naglasio je general Cvetković.

Vojnici koji su danas položili svečanu zakletvu , za 20-ak dana završiće osnovnu, a potom biti upućeni u druge centre, kako bi nastavili specijalističku obuku.  

S.Ć.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *