Početna / DRUŠTVO / Leskovački Crveni krst podelio paketiće za novorođene bebe
Reklama

Leskovački Crveni krst podelio paketiće za novorođene bebe

Reklama

Iako se ona u mnogim gradovima i opštinama postepeno glasila, pa je danas neguje tek nekoliko organizacija u Srbiji, akcija “Paket za novorodjenu bebu“, najznačajniji je deo tradicije leskovačkog Crvenog krsta u nedelji obeležavanja aktivnosti ove nacionalne institucije.

Paket za novorodjenu bebu, skromna je podrška porodici u prvim danima i nedeljama života novog člana i na ovu akciju predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta u Leskovcu, Nebojša Cakić je posebno ponosan. Ona nosi i odredjenu poruku:

„Leskovac se već dugo bori sa padom nataliteta, a ova akcija, osim što ima humanitarni karakter, služi i kao svojevrsno upozorenje svima nama i državi da je “bela kuga“ najveća opasnost za naciju. Sve nas je manje, natalitet pada, a mladi, u potrazi za boljim životom odlaze iz Srbije. Mora da se reaguje na nivou države. Nekakvi naporu su na tom polju učinjeni, a naši paketi su skroman doprinos u borbi za rast nataliteta.

Paketi se sastoje od stvari neophodnih novorodjenčetu u prvim danima života i ove godine su nešto bogatiji nego ranije:

„Tu su pelene za jednokratnu upotrebu, koje su obično u početku i najskuplja stavka u nabavci opreme za bebu. Paket sadrži flašice, puder, pomadu, set bodija i druge sitnice.Ovo je jedna od naših najdražih akcija u bogatom kalendaru aktivnosti Crvenog krsta. U mnogim gradovima se već niz godina ne sprovodi, jer država za to organizaciji ne obezbedjuje sredstva. Mi smo ipak odlučili da je i dalje sprovodimo, jer smatramo da ima višestruki karakter, ističe sekretar, Dragan Veliković.

U novogodišnjoj noći, broj novorodjenih beba u Leskovcu, nagoveštavao je pravi “bebi bum“, ali to, ne samo da se nije dogodilo, nego su rode ovde u prvih pet meseci, sletale redje nego u 2018.-oj:

„Rodjeno je 4o-ak beba manje nego u istom periodu prošle godine, ali se nadamo da ćemo ipak, bar ponoviti lanjsku statistiku, koja je i nas prijatno iznenadila. Uočljivo je da je povećan broj majki koje se odlučuju na treće dete, ali mi se čini da stagnira ili pada broj žena koje se reše na drugu trudnoću i to je ono što jednako zabrinjava, istakla je doktorka Marijana Nikolić  Pavlović, šef Odeljenja naonatologije Leskovačke opšte bolnice.

Crveni krst Leskovac inače ima bogat program aktivnosti do 15. maja.  U ponedeljak će, u svojim prostorijama, od 11:30 do 16 :30  organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi , a sutradan će biti upriličena svečana dodela priznanja pojedincima, kolektivima, donatorima i volonterima koji su doprineli ostvarivanju  humanih ciljeva i zadataka Crvenog krsta.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Dolazi na naplatu treća rata poreza na imovinu

Gradska uprava grada Leskovca – Odeljenje za finansije – Odsek lokalne poreske administracije, obaveštava obveznike …

Jedan komentar

  1. Porodila sam se januara u Leskovackoj bolnici …Nista , ali apsolutno nista nisam dobila !!!! Sramota !!!! A organizaciji Crveni krst svaka cast na ovakvoj akciji !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *