hotel bell

Leskovačke odbojkašice optimistično dočekuju početak sezone u Prvoj ligi: Trener Šaraba vrlo zadovoljan pripremama

OK “Leskovac 98“ – pobednik Kup-a jugoistočne Srbije

Iako iskustveno konstatuje da pred start takmičenja uvek nedostaje par igrača, na osnovu niza pripremnih utakmica, šef stručnog štaba Vladan Šaraba veruje u devojke, ali dodaje da neće biti lako održati se u jako kvalitetnom rangu

Liga je vrlo interesantna, a “Leskovac 98“ želi da sačuva teško stečeni status “A“ ligaša, pa je uloga kormilara ekipi koja je za dve godine, sa lakoćom, preskočila isto toliko rangova, za ovog mladog čoveka i stručnjaka, bila vrlo izazovna:

– Odmah po postizanju dogovora sa klubom, aktivno sam se uključio u sastavljanje ekipe. Internacionalke, poput Kubanki koje su prošle godine igrale ovde su atraktivne i kvalitetne, ali sam ja uvek za to da se šansa da domaćim, a pre svega lokalnim igračicama. Rezultate “Leskovca“ pratim već nekoliko godina, znam da ima potencijala i žao mi je što je, uz “Vranje“ jedini sa juga Srbije u najkvalitetnijim ligama. Od brojnih ponuda, ipak sam odlučio da dođem ovde, pre svega zbog želje da napravimo ekipu spremnu da se ravnopravno nosi sa protivnicima u Prvoj ligi. Vreme će pokazati da li smo, ja kao trener, ali i tim, kao celina, dorasli tom izazovu.

Sve što su devojke do sada uradile je super, ali tek sada počinje priča o kvalitetnoj odbojci, kaže Šaraba. Fali par igračica, ali je njegov moto da je sastav, koji mu je trenutno na raspolaganju, najbolji:

– Ko me malo bolje poznaje, zna da, posle svakog poraza stajem ispred ekipe i preuzimam odgovornost, a kad se pobedi, sve pohvale i zasluge idu devojkama. Tako će biti i sad. Očigledna je razlika u igri od prve, do poslednje kontrolne utakmice, a odigrali smo ih desetak. Trenutno je u ekipi 11 devojaka i u pregovorima smo sa još dve-tri, kako bismo se kompletirali, ali imamo i opciju povlačenja nekoliko njih iz podmlatka. Bićemo spoj iskustva i mladosti. Tim predvodi Andrea Kalman, iz Novog Sada, koja će vući ekipu u svakom smislu i na terenu i van njega. Osim nje, nijedna devojka nije igrala Prvu ligu, pa će nam njeno iskustvo biti dragoceno.

Od prve prozivke “Leskovac 98“ je učestvovao i na dva međunarodna turnira, koji su treneru Šarabi otkrili kvalitet i mane ekipe, ali se Leskovčanke, ni u Mostaru, ni u Valjevu, nisu obrukale:

– Moram najpre da istaknem da smo osvojili Kup jugoistočne Srbije, ostvarivši tri vredne pobede i plasirali se u osminu finala KUP-a Srbije, što je rezultat koji sokoli, ali smo se testirali i u duelima sa mnogo kvalitetnijim ekipama. U Mostaru, na jakom međunarodnom turniru, gde smo, protiv zagrebačkog superligaša“Dinama“, domaćeg “Mostara“, koji igra u Evropi i izuzetno jakog “Herceg Novog“, odigrali smo tri utakmice, dobili jednu, ali su neke stvari u našoj igri legle na pravo mesto. U Valjevu smo odmerili snage sa “Klekom“ i “Smederevom“, ekipama iz naše lige, pa smo malo taktizirali i skrivali adute, ali se nismo obrukali. Ako svemu rečenom dodamo odlične partije protiv niške “Desetke“, skopskog “Rabotničkog“ i “Ub-a“, može se reći da smo klub predstavili u dobrom svetlu i skrenuli pažnju na sebe.

Prvenstvo startuje naredne subote, a “Leskovac 98“ ima relativno dobar raspored:

– U prvom kolu dočekujemo tim “Valjeva“, a voljom žreba i u drugom igramo kod kuće. Nemamo loš raspored i verujem da ćemo uspeti da se izborimo za jednu od prvih osam pozicija, jer četiri poslednjeplasirane ispadaju. Ne mogu da izdvojim jednu ili dve ekipe, kao izrazite favorite, iako, po sastavu, za tu ulogu konkurišu “Klek“ i beogradski “Radnički“. “Zlatibor“ se fino pojačao, pa će sigurno jurišati na jedno od dva mesta koja vode u viši rang. Ostali, među kojima smo i mi, trudiće se da izbegnu crvenu zonu. Svakoj ekipi će trebati minimum 9-10 pobeda, možda i više, a to je ozbiljan posao. Novajlija u ligi najpre se nada i teži opstanku, ali naravno iz prikrajka vreba šansu za bolji plasman. To će biti i naša strategija, jer ništa nije nemoguće.

Trenera Vladana Šaradu, koji je i pomoćnik selektora odbojkaške selekcije Crne Gore, Milorada Krunića, molimo da oceni koliko uspesi srpske reprezentacije, a poslednji je svetsko zlato, utiče na razvoj i omasovljenje odbojke:

– Svaka čast našim devojkama i selektoru Santoreliju, jer su odgovorili još težem zadatku od osvajanja zlata, a to je odbrana trona. Ispostavilo se da je Srbija odbojkaška nacija i da, kad se pametno rukovodi ekipom, ni uvek turbulentna smena generacija ne mora da ostavi posledice po rezultat. Uspesi svakako podižu nivo interesovanja dece za ovaj sport, ali moram da primetim da, iako rađa sjajne igrače, jug još uvek nije zauzeo pravo mesto na odbojkaškoj mapi. Leskovac ipak, sa muškim i ženskim klubom u Prvoj ligi, pokazuje da neguje i ulaže u odbojku.

Odbojkašice “Leskovca 98“ treniraju u Hali “Partizan“, pa će tu i igrati utakmice, što će privući još više publike na tribine. Srećno, devojke.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор