hotel bell

Leskovačka podružnica Srpskog lekarskog društva obeležava 75 godina od osnivanja

Obnavljajući stručnu aktivnost posle Drugog svetskog rata, lekari Leskovca i okoline, sledeći put matice Srpskog lekarskog društva, 1. marta 1947. godine, formirali su Okružnu podružnicu i za prvog predsednika izabrali doktora Rada Svilara. Od toga dana prošlo je 75 godina.

Na spomen ploču, postavljenu na mestu zgrade nekadašnjeg Zavoda za javno zdravlje, danas su cveće položili aktuelni predsednik, doktor Milan Petrović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i urednik časopisa koji Srspko lekarsko društvo izdaje.

– U godini osnivanja, u Leskovcu i okolini bilo je malo lekara, što je proizvelo potrebu za edukacijom i predavanjima, sa čime se započelo tada i održava se i danas. Osim edukacija, organizujemo sekcije i kongrese. Predavači su iz cele Srbije i svi zajedno dajemo doprinos dostupnosti novina u oblasti medicine svim lekarima. Zbog epidemiološke situacije i kovida, aktivnosti su nam malo usporene, ali nismo obustavljali rad, već se prilagođavali novonastaloj situaciji. Tako smo dve sekcije održali on lajn. Na predavanjima se dobijaju poeni neophodni lekarima za obnovu licence. Savet mladim lekarima je da se, čim se zapsle, učlane u Srpsko lekarsko društvo.

Okružna podružnica izdaje i časopis, koja nosi naziv “Аpollinem Medicum et Alesculapium“, što su reči sa početka Hipokratove zakletve. Njegov urednik je doktor Ninoslav Zlatanović.

– Časopis je do 2010. izlazio dva puta godišnje, nakon toga tromesečno, tako da smo dobili kategorizaciju M-53, koju imaju nacionalni časopisi. Težićemo da dostignemo lestvicu više, što bi značil vrhunski nacionalni časopis. On objavljuje originalne naučne, pregledne, revijske radove, stručne, kao i radove iz istorije medicine i edukacije.

Do imenovanja aktuelnog rukovodstva, Okružna podružnica Leskovac otežano je funkcionisala, ali je namirila zaostale obaveze i danas je stabilna i bez dugova, čulo se na današnjem obeležavanju godišnjice od osnivanja.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор