Početna / DRUŠTVO / Leskovac i Bojnik zajedno do unapređenja turističkih potencijala

Leskovac i Bojnik zajedno do unapređenja turističkih potencijala

Evropska unija će, preko razvojnog programa EU PRO , pomoći da se kroz realizaciju 19 projekata, odabranih putem javnog poziva i vrednih preko dva miliona evra, razviju i unaprede geografski informacioni sistemi  u 34 lokalne samouprave u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu Južne i istočne Srbije.

Leskovac i Bojnik, partnerski će unaprediti prikaz turističkih potencijala. Leskovcu i Bojniku, kao partnerskim lokalnim samoupravama, odobren je projekat “Razvoj turističkih potencijala  kroz regionalni GIS“, vredan 74.900 evra, a učešće partnera je 13.230 evra.

Postojeći geografski informacioni sistem (GIS), poslednji put je ažuriran 2016. godine, unošenjem informacija o braunfild i grinfild lokacijama. Nova GIS aplikacija, će omogućiti detaljno predstavljanje značajnog  kulturnog i prirodnog nasledja Leskovca i Bojnika, kao dela turističke ponude, koja će doprineti razvoju lokalnog turizma.Kroz ovaj medjuopštinski projekat, postojeće hardverske, komunikacione i softverske strukture u Leskovcu, će biti korišćene zajednički.

Lokalne samouprave su prepoznale da kroz zajedničke inicijative mogu da promovišu svoje razvojne potencijale kao i da rešavaju zajedničke probleme, te će tako čak osam, od ukupno 19 odobrenih projekata biti realizovano u partnerstvu dve ili više lokalnih samouprava. Kroz razvoj GIS-a stvoriće se uslovi za unapređenje javne infrastrukture, bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa, kao i za popis i utvrđivanje vrednosti javne imovine. Kao krajnji rezultat ovih intervencija očekuje se da će se uvećati broj investicija pa samim tim i radnih mesta, ističe se u saopštenju EU PRO programa.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Medveđi danas potpisani ugovori sa sportskim udruženjima

U kabinetu predsednika opštine Medveđa danas su potpisani ugovori o realizaciji programa finansiranja i podrške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *