Legenda o selu Ivanje – Neobjašnjivi fenomen koji samo ovo selo ima

Selo Ivanje je malo planinsko selo, ali po mnogo čemu poznato i jedinstveno, počev od svoje istorije o čemu svedoče brojni istorijski zapisi i izvori iz srednjeg veka.

Ivanje je malo planinsko selo u opštini Bojnik, koje je 1882. godine bilo sedište Ivanjske opštine, koja je pripala Kneževini Srbiji. U njenom sklopu su bila 17 sela sa 274 doseljeničke kuće. To mesto kao i okolna napustili su Arnauti, a po popisu iz 2011. u selu ima 36 stanovnika.

Smešteno je pod samom planinom Radan, sa pašnjacima i bujnom šumom, koja se proteže sve do Velikog Krša. Nekada je na prostoru ovdašnjeg sela podignut srednjevekovni manastir koji zahvaljujući burnoj i tragičnoj istoriji, nažalost, nije sačuvan, kao i većina srpskih svetinja. I danas se, na mestu na kom je podignut, od vidljivih ostataka nalaze ruševine koje svedoče o postojanju ove svetinje.

Stara vodenica u selu Ivanje koja je sačuvala autentičan izgled podseća na stara vremena i ukazuje na značaj starih zanata. Prvi oblici industrije bile su mnogobrojne potočare i nekoliko „valjavica“ koje su bile podignute na pojedinim rekama i potocima. U selu Ivanju na Ivanjskoj reci nekad je mlelo čak 50 vodenica koje su maksimalno koristile snagu ove male rečice.

Postoje brojne legende o selu Ivanju,ali jednu posebno već dobro cela Srbija zna. Naime, postoji deo puta u pvom selu na kom se dešava nesvakidašnjost. Ako ubacite auto van brzine, on će sam krenuti unazad. Iako istraživači imaju i naučno objašnjenje za tu pojavu, ovo se objašnjava raznim legendama i narodnim predanjima.

Pojedini istraživači, smatraju da je odavde porodica slavnog Nikole Tesle. Godinama već šuška se o ideji da se baš tu, u Ivanju, napravi Teslin centar zbog ruže vetrova i jedinstvene energije na tom prostoru.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Počela prijava za besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije nastavlja svoju podršku obrazovanju obezbeđujući besplatne udžbenike i druga nastavna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *