hotel bell

Kuća narodnog heroja Koste Stamenkovića renovirana od temelja do krova – U toku naredne godine otvoriće vrata za prve posetice

Kuća narodnog heroja Koste Stamenkovića posle višedecenijskog propadanja, konačno je dobila svoju namenu – Spomen kuća u kojoj će posetici moći da se upoznaju sa životom i radom ovo leskovačkog heroja i umetnika.

Sa radovima se krenulo pre 5 godina, etapno, a već danas je kompletna kuća renovirana. Ostaje još da se restauriraju predmeti iz unutrašnjosti kuće, nameštaj koji se trenutno nalazi u Narodnom muzeju kao i postavljanje biste koji je delom vandala, pronađena na deponiji pa joj je potrebna dorada. Pored biste Koste u dvorištu će se nalaziti i bista njegove kćerke Lepše Stamenković. Kuća će biti fizički odvojena od komšiluka a biće vraćena i stara salerska Kostina radionica.

“Sa sanacijom kuće narodnog heroja Koste Stamenkovića počeli smo pre nekoliko godina. Sredili smo krov i zamenili stolariju investicijom od 5,8 miliona dinara, a ove godine izvedeni su radovi na unutrašnjosti vredi 2,3 miliona dinara – ukupno 8,1 miliona. Ova kuća je godinama stajala u lošem stanju kao spomenik i uspeli smo da dosta toga uradimo. Zadovoljstvo mi je da smo uspeli da očuvamo tradiciju, da je sačuvamo od zaborava za sledeće generacije, da mogu da uče o svojoj istoriji i vremenu narodno-oslobodilačkog rata – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Spomen kuća Koste Stamenkovića je 1950. godine proglašena za kulturno dobro Republike Srbije, a 1975. data je na upravljanje Muzeju.

“Kosta Stamenković učestvovao je u osnivanju FK Dubočica, u radu KUD-a Abrašević, pokretao je organizovane štrajkove koji su uspevali da radnicima omoguće bolje uslove rada i umnogome je učestvovao u oblikovanju društevno-političkog života u Leskovcu između dva svetska rata – kazao je Nebojša Dimitrijević, direktor Muzeja.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Ministarka nauke Jelena Begović posetila Leskovac – Do kraja 2024. biće završen Regionalni inovacioni centar

Leskovac, odnosno Centar za stručno usavšavanje u obrazovanju i naučni klub posetila je ministarka nauke, …

Оставите одговор