Kako se upravlja medicinskim otpadom

Medicinski otpad je sav otpad koji nastaje u zdravstvenoj ustanovi. Najveći njegov deo čini infektivni otpad, ali on može biti i hemijski, citotoksični i farmaceutski.

Naravno, u zdravstvenim ustanovama nastaje i neopasan otpad, koji je moguće reciklirati. U svetlu aktuelne pandemije, posebnu pažnju izaziva upravo otpad koji je bio u kontaktu sa COVID 19 pozitivnim pacijentima. Strah je u novim okolnostima izazvao pojačanu pažnju na ovu temu i zbog toga mi danas razgovaramo o tome, rekla je prof.dr Maja Nikolić.

-Otpad koji je bio u kontaktu sa pacijentima pozitivnim na korona virus tretira se kao infektivni medicinski otpad, što znači da podleže posebnim procedurama prikupljanja, obeležavanja, transporta i dezinfekcije. Pre nego se odloži, taj otpad mora da se prevede iz opasnog u neopasan, da bi mogao da se deponuje – rekla je prof.dr Nikolić na kursu o aktuelnostima u upravljanju medicinskim otpadom

Na ovom kursu, koji je Zdravstveni savet Srbije akreditovao kao nacionalni kurs prve kategorije, a  koji je održan u Poliklinici LEDIS u Leskovcu, rečeno je da se upravljanje medicinskim otpadom tiče svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

-Vrlo je bitna kontinuirana edukacija zaposlenih u zdravstvu, jer ova oblast stalno napreduje, a zakonska regulativa koja je uređuje stalno se usklađuje sa  zahtevima EU. Potreba je, a i preporuka stručnjaka da se  licence lica odgovornih za upravljanje otpadom obnavljaju na dve godine, – kaže prim. dr Ivana Mitić, jedan od predavača na seminaru.

Svaka zdravstvena ustanova u obavezi je da vodi evidenciju o dnevno proizvedenim količinama  otpada u njoj, najavljuje kretanje opasnog otpada na portalu  Agencije za zaštitu životne sredine, kao i da o tome sačini  godišnje  izveštaje.

U Jablaničkom okrugu se godišnje  istretira oko 30 tona infektivnog medicinskog otpada u lokalnom i centralnom mestu tretmana. Postoje centralna i lokalna mesta na kojima se on tretira. Jedno od centralnih mesta je Zavod za javno zdravlje, gde se sakupljaju i tretiraju sve količine otpada iz primarne zdravstvene zaštite tj.iz domova zdravlja, kao i iz privatnih zdravstvenih ustanova. Opšta bolnica je, s druge strane, lokalno mesto tretmana, odnosno ona je opremljena za tretiranje otpada koji nastane u njoj, od ležećih pacijenata.

Kursu, koji je vrednovan sa 12 bodova za predavače i šest bodava za slušaoce, prisustvovali su zdravstveni radnici iz Zdravstvenog centra Vranje, domova zdravlja u Vlasotincu, Bojniku i Preševu,  bolnice Spebo medical, ordinacije Osmeh, Gerontološkog centra u Leskovcui i Poliklinike LEDIS.

(promo)

Check Also

Grdeličko leto otvoreno koncertom Nemanje Caneta Nikolića i Kortiko benda

Sinoć je u Grdelici otvorena tradicionalna turističko – kultuna manifestacija Grdeličko leto u organizaciji Doma …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *