Kako i zašto je jedan francuski obaveštajac odložio bombardovanje Jugoslavije za šest meseci

Pjer Anri Binel, publicista i obaveštajni major Francuske armije je, zbog predaje planova Nato bombardovanja naše zemlje srpskom generalu, optužen za izdaju i osuđen na gubitak čina i pet godina zatvora

Binel, koji je u to vreme obavljao dužnost šefa kabineta rukovodioca francuske delegacije pri Nato-u u Briselu, 1. oktobra 1998. godine je predao srpskom generalu Jovanu Milanoviću planove za bombardovanje SR Jugoslavije.

Taj čin je proizveo odlaganje ove intervencije za gotovo šest meseci i omogućio državi da se bolje pripremi za intervenciju. U dokumentima su bili opisani budući udari na Jugoslaviju, sa potencijalnim ciljevima, Binel je priznao da je planove predao u ruke srpskom generalu i optužen je izdaju.

Dok su novine govorile o prosrpskim vezama u francuskoj vojsci, on se branio, izjasnivši se da je radio po nalogu francuske obaveštajne službe, kako bi pokazao srpskim oficirima da je opasnost od bombardovanja realna. Kasnije je promenio iskaz i tvrdio da je to učinio iz mržnje prema SAD.

Vojni sud ga je, 15. decembra 2001. godine, osudio na gubitak čina i zatvorsku kaznu od pet godina. Pušten je u proleće naredne godine.

U septembru 2013., u Srbiji je odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost ”Miloš Obilić”.

Pjer Anri Binel, autor je i knjige ”Ratni zločini Nato-a”: U predgovoru je izjavio:

Jednostavno rečeno,bio sam francuski obaveštajni oficir već 12 godina, funkcioner u službi svoje zemlje, koji se nije obazirao ni na kakve političke stavove nego na naređenja koja sam dobijao.
NATO je imao zadatak da slomi Srbe primenjujući na njima načela indoktrinacije…”

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *