Kako će Srbija izgledati do 2027. – Vučić predstavio program “Skok u budućnost”

Srbija će u naredne 3,5 do 4 godine za sve projekte, uključujući EXPO 2027, uložiti 17,8 milijardi evra.

A program sveobuhvatnog razvoja Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim oblastima od nacionalnog značaja, predstavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je ovom prilikom kazao da je prosečna plata u Srbiji trenutno 836 evra, najavivši da će ove godine ona dostići 958 evra, sledeće 1.056 evra, a da će 2027. biti 1.400, a u Beogradu čak 1.800 evra.

Prema njegovim rečima, prosečna penzija je trenutno 391 evro, a da se očekuje da do 2027. godine ona bude 650 evra.

Vučić je najavio da će država od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć.

Doneli smo odluku i da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine u Srbiji rekonstruišemo, najpre u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Predsednik je najavio da će svaka opština u Srbiji imati digitalni mamograf, kao i da će 57 bolnica dobiti magnetnu rezonancu.

Govoreći o ulaganjima na polju energetike, Vučić je rekao da je potrebno krenuti sa izgradnjom reverzibilne HE Đerdap 3 i dodao da su u toku završni radovi na TE Kostolac B3.

Takođe, Vučić je podsetio na to da je Srbija od 2012. godine napravila 468 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a da je plan da se uradi još 487 kilometara, što je ukupno 955 kilometara tih saobraćajnica u periodu od 15 godina.

Prema njegovim rečima, subvencije za stočare, pre svega govedare, će najbrže rasti, kako je planirano, i do 70 odsto u predstojeće tri godine.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u obraćanju da se očekuje da, zahvaljujući ulaganju u sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. godine bude 10 milijardi evra, podsetivši na to da je prošle godine taj izvoz iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

To znači da će u ovom sektoru biti zaposleno 140.000 ljudi, rekla je ona, napomenuvši da je 2012. godine u tom sektoru radilo otprilike 50.000 ljudi.

Ona je naglasila da digitalizacija i veštačka inteligencija fundamentalno menjaju Srbiju, i da će specijalna međunarodna izložba EXPO 2027 predstaviti naprednu sliku Srbije u oblasti IKT.

“Predstavljamo Srbiju u kojoj mladi žele da ostanu i u koju se neki koji su otišli zbog posla i studija vraćaju ili žele što pre da to učine, jer ovde imaju iste, ili bolje šanse nego bilo gde u svetu, istakla je premijerka.

Premijerka je najavila dodatno ulaganje između 150 i 200 miliona evra u naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu, dodajući da će se do 2027. godine proširiti zgrada Naučno tehnološkog parka Niš, zatim u Čačku, Beogradu i u Novom Sadu.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je, govoreći o izgradnji objekata za specijalizovanu izložbu EXPO 2027, rekao da će se taj kompleks prostirati na 250 hektara, da su pripremni radovi počeli u julu prošle godine, a da se na proleće očekuju radovi iznad zemlje.

Nacionalni stadion će, kako je istakao, biti pravo remek delo sa 52.000 sedišta i biće gotov do kraja 2026 godine.

Takođe, Mali je istakao da se, iako je Prokop otvoren, radovi na ovoj železničkoj stanici nastavljaju, gradi se veliki poslovni park sa osam poslovnih zgrada, pri čemu će u jednoj od njih biti Beogradska berza, zatim Komisija za hartije od vrednosti, Centralni registar za hartije od vrednosti.

Prema njegovim rečima, Beograd će dobiti novu železničku stanicu na Novom Beogradu i biće povezana sa beogradskom autobuskom stanicom koja će biti u funkciji već u narednih nekoliko meseci.

Mali je objasnio da će lokacija sadašnjeg Beogradskog sajma dobiti novi izgled, pri čemu će Hala 1 biti sačuvana i postaće epicentar kulture.

Tamo ćemo napraviti tri operske hale, biće mesto za baletske i operske trupe, rekao je on.

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović ukazala je na to da je projekat BIO4 kampus rezultat strateškog razmišljanja i strateške odluke države da ulaže u mlade i u nove tehnologije i najavila da će biti završen do kraja 2026. godine.

Check Also

Sportovi koji se u Srbiji pomno prate

Srbija je zemlja sporta, a svaki sport ima posebno značenje i prati se sa posebnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *