Slobodno tržište rada za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju stupa na snagu od 1. marta

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su danas u Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, dva protokola koja će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje članice te inicijative.

U pitanju su Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

U ime srpske strane, ove dokumente je potpisao državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, pre potpisivanja protokola, da će ti dokumenti omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

On je naglasio da će zajedničko tržište rada uticati na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom, ali i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.

Check Also

Sportovi koji se u Srbiji pomno prate

Srbija je zemlja sporta, a svaki sport ima posebno značenje i prati se sa posebnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *