Juče počela nacionalna kampanja ”Ne pali strnjiku”

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom, davnašnja je agrotehnička mera, kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli troškovi, ali se, umesto ušteda, stvara velika opasnost po okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zem,ljištu i ugrožava biodiverzitet.

Ovaj postupak je strogo zabranjen po osnovu više zakona, ali to očigledno nije dovoljno za raskid sa tom negativnom praksom, pa je potrebno jačati svest javnosti o tome da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca, osnov bezbednosti i zaštite lokalne, pa i šire zajednice.

Promotivna kampanja ”Ne pali strnjiku”, počela je juče, a u okviru nje će Ministarstvo za zaštitu životne sredine, zajedno sa partnerima, u narednom periodu organizovati edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, jer je, prema statistici, poslednjih godina, na teritoriji ovih lokalnih samouprava, beležen veliki broj požara na otvorenom.

Inače, u realizaciji kampanje učestvuju i MUP, Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalni fond za životnu sredinu-GEF.

                         

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *