Home / DRUŠTVO / Juče počela nacionalna kampanja “Ne pali strnjiku“
hotel bell

Juče počela nacionalna kampanja “Ne pali strnjiku“

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom, davnašnja je agrotehnička mera, kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli troškovi, ali se, umesto ušteda, stvara velika opasnost po okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zem,ljištu i ugrožava biodiverzitet.

Ovaj postupak je strogo zabranjen po osnovu više zakona, ali to očigledno nije dovoljno za raskid sa tom negativnom praksom, pa je potrebno jačati svest javnosti o tome da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca, osnov bezbednosti i zaštite lokalne, pa i šire zajednice.

Promotivna kampanja “Ne pali strnjiku“, počela je juče, a u okviru nje će Ministarstvo za zaštitu životne sredine, zajedno sa partnerima, u narednom periodu organizovati edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, jer je, prema statistici, poslednjih godina, na teritoriji ovih lokalnih samouprava, beležen veliki broj požara na otvorenom.

Inače, u realizaciji kampanje učestvuju i MUP, Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalni fond za životnu sredinu-GEF.

                         

Check Also

Izložba domaćeg ajvara, zimnice, meda, vina i rakije u ponedeljak u dvorištu Šop Đokićeve kuće

Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala je na turističkom forumu, u organizacije Turističke organizacije Srbije, na …

Оставите одговор