Početna / DRUŠTVO / Izmena Zakona o javnim preduzećima – Razrešenje sa funkcije za direktore koji koriste resurse preduzeća za „funkcionerske kampanje“
Dionis Restoran Leskovac

Izmena Zakona o javnim preduzećima – Razrešenje sa funkcije za direktore koji koriste resurse preduzeća za „funkcionerske kampanje“

Direktori javnih preduzeća biće razrešeni funkcije ako koriste resurse svojih preduzeća za promovisanje političkih stranaka i subjekata, kao i zbog drugih oblika takozvane „funkcionerske kampanje“.

Kako stoji u predlogu izmena Zakona o javnim preduzećima, koji je prekjuče stigao u Skupštinu Srbije, pod promocijom političkih stranaka i subjekata, posebno se podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade. Izmene zakona donose se u sklopu sprovođenja preporuka OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Direktor će takođe biti smenjen ako u radno vreme obavlja aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka i subjekata, kao i za izbornu kampanju, i ako vrši pritisak na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću, u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Takođe će biti razrešen ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata ili vrši pritisak na druge zaposlene i radno angažovane, u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan, da to spreči.

Odgovorno lice kazniće se sa 50.000 do 150.000 dinara ako koristi resurse javnog preduzeća ili mu je bilo poznato da se koriste, a ne preduzme radnje za koje je nadležan, da to spreči.

Kako se vidi iz obrazloženja predloga, izmene zakona donose se u sklopu sprovođenja preporuka OEBS-a i Kancelarije za demokratske odnose i ljudska prava,  u cilju unapređenja  izbornog procesa u Srbiji.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Oštrije mere Vlade RS: Obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 donete su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *