Početna / DRUŠTVO / Još dve nagrade iz Italije za polaznike škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“

Još dve nagrade iz Italije za polaznike škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru orghanizovala je konferenciju za štampu u vezi sa nagradama koje su polaznici škole stripa Anđela Pešić i Mateja Jović osvojili na Drugom konkursu karikature Skomiks (Scoomix) u Milanu u Italiji.

Leskovačka škola stripa je za svega mesec dana osvojila nekoliko priznanja na 4 međunarodna festivala stripa i karikature u zemlji i inostranstvu. Prvo je krajem septembra na 17. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu nagradom striparnice „Alana Ford“ nagrađen strip „Jeftino i skupo“ koji su uradili predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i crtač Sabahudin Muranović Muran. Zatim je na 17. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji 5. oktobra Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ dodeljena specijalna nagrada za saradnju. Sezona osvojenih nagrada nastavila se tokom oktobra na međunarodnom Festivalu dečijeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ u organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ iz Leskovca, gde su na likovnom delu konkursa učenici Škole stripa dobili dve nagrade. Andrej Stanojević osvojio je drugu nagradu u kategoriji od V do VIII razerea, a Katarina Hadži-Jovačić prvu nagradu u kategoriji učenika srednjih škola. Najzad, kao kruna došla je početkom novembra vest iz Italije o uspehu ostvarenom na Drugom konkursu karikature Skomiks u Milanu.

U konkurenciji od 328 učesnika iz 56 zemalja širom sveta polaznici leskovačke škole stripa Anđela Pešić i Mateja Jović osvojili dve ravnopravne nagrade u kategoriji do 18 godina.

Andrej Stanojević je u školu stripa krenuo kada je bi drugi razred osnovne škole, a trenutno pohađa šesti razred OŠ „Josif Kostić“. Nagradu smatra kao pokazatelj da može još više da napreduje.

„Nisam se mnogo trudio oko nekih ovih radova, ali sam se oko ovog koji nagrađen maksimalno trudio. Nagrada je upravo to i pokazala.“

Leskovačka škola stripa je za svega mesec dana osvojila niz nagrada na 4 međunarodna festivala u 3 zemlje (Srbiji, Severnoj Makedoniji i Italiji) i nastavila tradiciju da svake godine u Leskovac donese više nagrada sa sve većeg broja festivala iz takođe rastućeg kruga zemalja.

Pogledaj takodje

Jubilarni, 15. Međunarodni Karneval Leskovac od 7. do 11. jula (PROGRAM)

Međunarodni Karneval Leskovac stigao je do vrednog jubileja. Leskovac će od 7. do 11. jula …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *