hotel bell

Izložbu starog novca “Numizmantika” posetio ambasador Slovenije

U Narodnom muzeju u Leskovcu danas je otvorena izložba starog novca od antičkih vremena do savremenog doba, a priliku da pogleda izložbu i poseti Narodni muzej Leskovac imli su i Njegova ekselencija Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Postavku obuhvata više od 8.000 predmeta i govori o više od 8.000 godina istorije leskovačkog kraja.

“U ovoj postavci moguće je videti srpski i jugoslovenski novac od samih početaka štampanja srpskog papirnog novca, pa da 1996. godine. Na motivima koji se smenjuju moguće je pratiti istoriju srpskog naroda, ali i osmanski kovani i papirni novac od 17. do 20. veka, iz perioda 12 sultana. Posebno je interesantna mala ali vredna zbirka holandskih lavljih dolara iz 17. veka, njihov naziv na holandskom jeziku DALER kumovao je imenu najpoznatije svetske monete, američkom dolaru. Upravo ovakvi nalazi potvrđuju istorijske zapise iz 17. veka, koji govore o nadaleko čuvenom leskovačkom vašaru, poznatijem kao leskovački panađur, koji je okupljao trgovce iz svih delova Osmanskog carstva i susednih država, ali i putopisce iz Evrope koji su posećivali naš grad i pisali o njemu. Ovo je vreme kada su Leskovčani veštinu trgovanja učili od najboljih trgovaca na svetu, Dubrovčana, Cincara, Grka, tako da je kasniji ekonomski razvitak našeg grada koji su započeli leskovački trgovci posledica vekovnih tradicija na našem prostoru – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Po rečima direktora Muzeja Nebojše Dimitrijevića, ovo nije samo izložba novca veće govori o životu o kutlurno-istorijskim prilikama na ovom području i o Leskovcu kao važnom ekonomskom centru. Takođe je naveo da od danas u Muzeju počinje manifestacija dani Evropske baštine i u tim danima ova kulturna institucija bude puna dece i svih zainteresovanih Leskovačana za koje je pripremljen bogat program.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant imao je priliku da šetajući se kroz postavku o srpskom Mančesteru upozna istoriju Leskovca od njenih ranih dana, i da bar na kratko doživi duh jednog vremena na koje su svi Leskovčani ponosni.

Check Also

Ministarka nauke Jelena Begović posetila Leskovac – Do kraja 2024. biće završen Regionalni inovacioni centar

Leskovac, odnosno Centar za stručno usavšavanje u obrazovanju i naučni klub posetila je ministarka nauke, …

Оставите одговор