hotel bell

Ambasador Slovenije Damjan Bergant, posetio Leskovac

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, posetio je danas Leskovac, a svečani prijem upriličen je u gradskoj kući.

Iako je prvi put u našem gradu, ovu priliku će iskoristiti i za posetu Društva Slovenaca u Leskovcu, koje postoji od 2009. godine i koje broji 76 članova.

“Ovde u Leskovcu postoji udruženje Slovenaca i to je jedan od razloga moje današnje posete. Želimo da vidimo kako Slovenci i njihovi potomci žive u Leskovcu, ali sam želeo i da sa gradonačelnikom porazgovaram o odnosima Leskovca i Slovenije. Postoji i mogućnost da neka od slovenačkih kompanija u budućnosti investira na području Leskovca, ali i da se pronađe neki projekat gde bi Slovenija preko razvojne pomoći mogla da podrži grad koji je u razvoju, na bilo kom području, a pogotovo, recimo, na području zelene industrije, gde je Slovenija veoma jaka – kazao je ambasador Bergant.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kazao je da Srbiju i Sloveniju vežu zajednička prošlost i izuzetna saradnja na svim poljima.

“Sloveniju i Srbiju vezuje bogata zajednička prošlost i izuzetna saradnja na političkom, privrednom, turističkom, kulturnom planu. Udela u toj saradnji ima i naš grad. Jedan od prvih gradova sa kojima je Leskovac potpisao sporazum o bratimljenju je upravo grad u Sloveniji – Novo Mesto. Nadam se da će iz ove posete proisteći brojne mogućnosti za daljim povezivanjem naših država i naroda – istakao je Cvetanović.

Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, istakao je da je to krovna organizacija za celu slovenačku nacionalnu zajednicu koja živi u Srbiji, a ona se prostire od Subotice do Leskovca.

„Svi ti ljudi koji sada žive ovde su potomci Slovenaca koji su se doselili u ove krajeve uglavnom zbog industrije, posla ili zbog školovanja. Zahvalni smo Vladi Srbije što podržava naš rad i finansira projekte, a mi preko Nacionalnog saveta pomažemo lokalne zajednice i finansiramo projekte iz kulture. Na taj način želimo da održimo vezu između Srbije i Slovenije“.

Check Also

Počela podela novogodišnjih paketića za mališane iz Grdelice, Vučja, Pečenjevca …13. decembra za leskovačke mališane

U leskovačkoj hali Plavi paviljon danas je počela distribucija 10.000 novogodišnjih paketića za leskovačke mališane. …

Оставите одговор