Početna / DRUŠTVO / Izložbom fotografija Istorijski arhiv obeležio 65. godina postojanja i rada
hotel bell

Izložbom fotografija Istorijski arhiv obeležio 65. godina postojanja i rada

Povodom 65 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva u Leskovcu ,u Leskovačkom kulturnom centru organizovana je prigodna svečanost gde je izložbom predstavljeno šezdesetpetogodišnje postojane kroz 95 fotografija grupisanih u sedam oblasti.

Prisutne je pozdravila direktorka Istorijskog arhiva Marija Lazarević, gradonačelnik Leskovca ali i direktorka Istorijskog arhiva Srbije, Vera Filipović.

„Istorijski arhiv osnovan je 1. decembra 1954. godine a od tada pa do današnjih dana uspeli smo da dodjemo do rezultata koji su vredni poštovanja. Danas je arhiv moderna,efikasna i otvorena ustanova kulture i u svom radu primenjuje visoke standarde za zaštitu arhivske građe podižući svest o njenom značaju za istoriju Leskovca, njegove okoline i šireg regiona. On danas raspolaže sa 506 fondova i zbirki u dužini od 2,5 kilometara arhivske građe – kazala je direktorka Lazarević.

„Dugo sarađujem sa arhivom iz Leskovca i pri svakoj poseti videla sam ogroman napredak.Ovaj Istorijski arhiv je danas jedna od najboljih instuitucija zaštite među arhivima u Srbiji. Nadam se da će uspeti da reše njihove osnovne probleme po pitanju zaštite, da će da osposobe prostorije koje su dobili za potrebe depoa i da poču da rade na dobijanju nove zgrade“ – kazala je Vera Filipović, direktorka Istorijskog arhiva Srbije.

Gradonačelnik Leskovca istakao je da ova ustanova čuva od zaborava događaje iz prošlosti.

„Istorijski arhiv je od velikog značaja za jedan grad zbog vrednosti arhivske građe i zbog njegove kulturne i prosvetne delatnosti. Istorijski arhiv ima značajno mesto u kulturnom životu naše sredine. Zaštita arhivske građe jedan je od načina da čuvamo prošlost našeg kraja, kojom se Leskovac ponosi. Zato smo u ovu stanovu zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja uložili 14,5 miliona dinara. Adaptirali smo matičnu zgradu arhiva,dali na korišćenje deo stare zubne poliklinike i adaptirali prostor, opremili smo depoe najsavremenijim pokretnim regalima i policama a deo sredstava uložen je za nabavku opreme – istakao je gradonačelnik Cvetanović.

Na ovoj svečanosti predstavljen je i novi veb sajt ustanove i monografija „Priče o arhivu“.

Pogledaj takodje

Odbornici „Za Leskovac zajedno“ o prostorijama, zagađenju vazduha i saniranju posledica poplava

Odbornička grupa „Za Leskovac zajedno“ održaja je danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *