Početna / DRUŠTVO / Izgradnjom koridora 10 „pao“ zid između Srbije i Bugarske
hotel bell

Izgradnjom koridora 10 „pao“ zid između Srbije i Bugarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov prisustvovali su svečanom puštanju u saobraćaj deonice na istočnom kraku Koridora 10, od Proseka do Crvene Reke ukupne dužine 22,5 kilometara, čime se zaokružuje izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10 od Dimitrovgrada do Niša, dužine od 86,9 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra. Ova deonica istočnog kraka smatra se i najtežom jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo završetkom istočnog kraka Koridora 10, i istakao je da nam je Bugarska danas bliža nego ikada zahvalivši se premijeru Bojku Borisovu što će Bugarska završiti deonicu ka Sofiji.

„Uskoro završavamo povezivanje i naših gasovoda i da se i na taj način povežemo. Time pokazujemo koliko smo napredovali i da ovde vredi živeti i ostati. Danas ovde vidim srećne ljude. Nećemo stati na ovome, gradićemo našu zemlju bez prestanka. Danas sa ponosom konstatujemo da je Srbija završila izgradnju Koridora 10. Istočni krak Koridora 10 je žila kucavica. Danas se radujem životu generacija koje će živeti. Pozivam sve mlade ljude da polako razmišljaju o povratku, ovo je vaša zemlja -zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov poručio je da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

„Kao i Nemci, koji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je pao“, rekao je Borisov.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje su juče puštene u saobraćaj su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon – ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom „Konstantin Veliki“ u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.

Pogledaj takodje

Potvrđeno 85 novih slučajeva Korona virusa u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Bojniku

U prethodna 24 časa nastavljen je trend stabilizacije stanja ali i održavanja broja slučajeva na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *