Početna / DRUŠTVO / TRADICIJA I VERA: Poslovi u vinogradarstvu, običaji i praznici
hotel bell

TRADICIJA I VERA: Poslovi u vinogradarstvu, običaji i praznici

U tradiciji balkanskih naroda se praznuju brojni praznici povezani sa hrišćanstvom, a samim tim i sa vinom. Datumi radova određenih poslova u samim vinogradima najčešće se povezuju sa danima svetaca.

Prvi obilazak vinograda u Novoj godini, kod pravoslavnih vernika, je drugog i trećeg dana Božića. Vinom se zaliva kolač koji se na drugi dan Božića iznosi u vinograd i stavlja na čokot. Trećeg dana Božića u vinograd se iznosi slama iz kuće, i tada domaćin poželi da vinograd rodi kao što se i Božić rodio.

Sveti Trifun važi za vinogradarsku slavu i u tradiciji pravoslavne crkve slavi se 14. februara. Od tog dana počinju radovi u vinogradu, novi vegetativni ciklus. Na taj dan vinogradari odlaze u vinograde, orezuju bar jedan čokot, zalivaju ga starim vinom uz molitve da vinograd rodi. U narodu postoji verovanje da ako na Svetog Trifuna padne kiša ili sneg – godina će biti rodna.

Duboko utkano u uskršnji obred pravoslavne crkve, vino se koristi kao piće za opuštanje ili se sakuplja u bure kao kod običaja “polivanje devojaka”, na drugi ili treći dan Vaskrsa. Na “čisti ponedeljak”se vrši obredno  obrezivanje loze u vinogradu, da bi grožđe bolje rodilo. Prva rezidba vezana je za proslavu Mladenaca (22.marta), istog dana i kada se proslavljaju Mučenici. Običaj je bio da se oreže jedan ili 40 čokota, da se preliju vinom, a zatim se čašćavanje nastavljalo u kući vinogradara. Takođe, u narodu se kaže da na ovaj dan treba popiti 40 čaša vina ili rakije, za dušu svih 40 mučenika. O Petrovdanu se oglašava prelazak mošta u mlado vino. Za Petrovdan (12.jul), do Preobraženja (19. avgust), običaj je da se u vinogradu ništa ne radi, a ukoliko se i radi to se čini u rano jutro ili kasno veče. U ovom periodu vinogradi se obilaze samo radi odmora i uživanja.

Za Preobraženje Gospodnje vezano je verovanje da se na taj dan priroda preobražava. Od ovog dana (19. avgusta), pa sve dok se ne obere i poslednji vinograd, svako veče su se okupljali čuvari vinograda, ali i veliki broj onih koji to nisu bili, pa je bilo veselo i razigrano. To je dan kada se prvi put jede dozrelo grožđe, i kada vinogradari nose grožđe u crkvu, da ga sveštenik osvešta.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca, Lebana i Bojnika

U leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su još tri smrtna ishoda od posledica infekcije Korona virusom. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *