Ivica Dačić o radnicima leskovačke Jure: Moramo naći najbolje moguće rešenje za funkcionisanje sistema

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, posetio je danas Leskovac, gde je govorio o trenutnoj situaciji sa radnicima Jure, koji su u štrajku više od desetak dana.

Dačić je istakao važnost socijalne pravde, koja je već godinama jedan od njegovih ciljeva, te je odgovorio na pitanja novinara u vezi sa zahtevima štrajkača.

“Mislim da je sve te stvari potrebno rešavati u okviru sistema. Nisam trenutno upoznat sa detaljima ove situacije, ali pretpostavljam da nadležna ministarstva imaju u vidu ovo pitanje i da će preduzeti određene mere,” rekao je Dačić.

On je naglasio da je cilj zaštita interesa radnika, kao i očuvanje prava investitora koji posluju u Srbiji. Radnici Jure štrajkuju tražeći povećanje plate za 20% od minimalca i bolje uslove rada, uključujući pristup toaletu tokom radnog vremena.

Dačić je naglasio važnost poštovanja zakonskih rešenja i evropskih standarda.

“Potrebno je da se poštuju zakonske rešenja i standardi koji postoje u Evropskoj uniji, što smo i obavezni kao deo procesa usklađivanja propisa,” dodao je Dačić. On je istakao da su nadležna ministarstva odgovorna za rešavanje ovih pitanja i da će sigurno reagovati.

Na pitanje o tome zašto Vlada Srbije nije reagovala na štrajk radnika, Dačić je ponovio da veruje da su nadležne institucije upoznate sa situacijom i da će preduzeti potrebne korake.

“Siguran sam da ovo pitanje neće ostati bez odgovora. Moramo naći najbolje moguće rešenje za funkcionisanje sistema,” zaključio je.

Dačić je ovom prilikom pozvao na dijalog i saradnju između radnika, poslodavaca i države kako bi se postigao dogovor koji će zadovoljiti sve strane i omogućiti stabilan i pravedan radni ambijent.

Check Also

Teška saobraćajna nesreća na auto-putu kod Predejana – jedna osoba poginula, dvoje dece i dvoje odraslih povređeno

Danas oko 18 časova na auto putu krzo Grdeličku klisuru, u blizini Predejana dogodila se …