Home / Opštine / Bojnik / Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i stručno operativnom timu za kontrolu mera u „Yuri“
hotel bell

Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i stručno operativnom timu za kontrolu mera u „Yuri“

Danas je održana 33. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je analizirana epidemiolođka situacija i imenovan stručno – operativnog tima čiji je zadatak smirivanje žarišta u kompaniji „Yura“.

Podatke o eidemiološkoj situaciji u Leskovcu i Jablaničkom okrugu iznela je dr Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavda za javno zdravlje Leskovac.

-U fabrici Jura danas registrovan jedan slučaj, ukupno je obolelo 114 lica i situacija se poboljšava, a čekaju rezultati za 111 uzoraka. Procenat pozitivnosti iznosi 1,62%. U Leskovcu je od početka epidemije na teritoriji okruga registrovano 614 slučajeva od toga u gradu Leskovcu 438, Vlasotincu 113, Lebanu 32, Bojniku 27 i Medveđi 4. Od jutros su sigli rezultati za 331 lice, od čega je negativno 323 a pozitivno osam lica i došlo je do smanjenja procenta pozitivnosti i on na nivou okruga iznosi 2,41, a na teritoriji grada Leskovca 2,72% – kazala je dr Aleksandra Nikolić.

Druga tačka dnevnog reda se odnosi na preporuku Zavoda za javno zdravlje o formiranju stručno operativnog tima za kontrolu propisanih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja infekcije izazvane virusom korona u fabrici Jura, kao i kontrolu sprovođenja mera u posebno ugovorenom prevozu za zaposlene u ovoj kompaniji. Ovim timom će rukovoditi dr Jadranka Krasić, specijalista epidemiologije i načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, a ostali članovi tima su dr Ivan Sokolović, specijalista epidemiologije i dr Zoran Marković, specijalista higijene, obojica zaposleni u ZZJZ; Miroslav Stamenković, republički sanitarni inspektor i Milan Jović, republički inspektor rada.

Zadatak stručno-operativnog tima je da nadgleda poštovanje propisanih mera u kompaniji Jura, kao i mere koje se tiču posebno ugovorenog prevozu za zaposlene, ali i javnom gradskom prevozu. Oni će u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i državnim organima preduzeti mere u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti i o tome redovno izveštavati Gradski štab za vanredne situacije.

Komandant štaba i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je govorio o jučerašnjem sastanku u Vranju koji je održan na poziv ministra zdravlja Zlatibora Lončara, na kojem je utvrđeno da je epidemija na jug Srbije došla sa nedelju dana zakašnjenja, te da je i dalje veoma važno da svi budemo na oprezu jer postoji rizik od nastavka širenja epidemije.

-Činjenica je da je narod relaksiran, činjenica je da se ne poštuju mere, niti fizička distanca, da imamo solidan broj sugrađana koji ne poštuju ove mere. Zato bih molio sve vas da zajedničkim snagama malo snažnije i efikasnije krenemo da se borimo. Vojska Srbije je najveći deo posla uradila blagovremeno i zahvaljujem im na tome, MUP je dominantan jer je u našem gradu uzeto preko 6000 uzoraka, mnogo ljudi je bilo pod nadzorom i zbog toga što su došli iz inostranstva, zaista jedno veliko hvala ne samo načelniku MUP-a nego i svim članovima njegovog tima. Zahvaljujem i novinarima koji su redovno izveštavali. U narednih desetak dana bi trebalo da budemo složni da probamo da utičemo na svest naših građana. Vanredno stanje jeste ukinuto ali epidemija i dalje traje, potrebno je da svi mi vodimo računa pre svega o našem zdravlju a onda i zdravlju svih naših sugrađana. Ovim nemam nameru nikoga da kritikujem, evidentno je da smo se svi opustili nakon ukidanja vanrednog stanja, već želim da uputim apel svim građanima Leskovca da izdrže još desetak dana jer je virus još uvek prisutan, a svi smo svedoci posledica koje može da ima na ljudski organizam – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Check Also

Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje bivšeg sudije i njegove žene, povređeni van životne opasnosti

Žena i muškarac koji su juče ranjeni u pucnjavi u selu Veliko Vojlovce nalaze se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *