Početna / DRUŠTVO / U leskovačkom kraju pod zasadima jagode preko 200 hektara
hotel bell

U leskovačkom kraju pod zasadima jagode preko 200 hektara

U jeku sezone berbe jagoda, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je jednog od poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom ovog voća.

Cvetanović je danas posetio gospodina Aleksandra Miletijeva, čiji se zasadi pod jagodama prostiru na preko 70 ari i godišnji prinos iznosi oko 5 tona i koji u sezoni angažuje 10-ak radnika.

Imajući u vidu činjenicu da se tokom berbe jagoda i ostalog sezonskog voća uglavnom angažuju sezonski radnici gradonačelnik Cvetanović je naglasio da je ponosan što im je država omogućila socijalno-zdravstveno osiguranje i dodao da se u prethodne dve godine u Leskovcu beleži porast površine zasada pod jagodama.

„Preuzimajući odgovornost za rukovođenje gradom jedan od glavnih ciljeva koji smo postavili sebi je pružanje kontinuirane podrške poljoprivrednicima, koji su čuvari našeg društva i sela. Samo u ovom mandatu od 2016, sa planom za 2020. ukupan agrarni budžet grada Leskovca je preko 400 miliona dinara. Očistili smo i regulisali 35 hiljada metara vodotokova radi zaštite useva i domaćinstava, izgradili smo 90 km atarskih puteva, komasirali površinu od 1641 hektara, u protivgradnu zaštitu smo uložili 15,3 miliona dinara, a kroz subvencije je za 3719 poljoprivrednika samo u poslednje četiri godine izdvojeno preko 116 miliona dinara.“

Aleksandar Miletijev, poljoprivrednik koji je danas ugostio gradonačelnika na jednoj od svojih parcela površine 25 ari, kazao je da njoj gaji prvu klasu jagoda.

„Na ovoj parceli posađene su frigo sadnice, uvoz iz Italije, što je praksa u poslednje tri godine i 90% obranih jagoda ide u prvu klasu. Očekivani ovogodišnji prinos je oko 10 tona. Prošle godine sam uzeo subvencije za pumpe, a ove godine planiram da konkurišem za sadni materijal i foliju.“

Pogledaj takodje

Nakon serije loših rezultata, rukometaši žele pobedu protiv “Radničkog“

Radi se o ekipama sličnog kvaliteta, ali trener Saša Pejčić, epitet favorita stvalja ispred “Dubočie“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *