Gradonačelnik Leskovca priredio prijem za pripadnike Romske nacionalne manjine

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, priredio je danas prijem za predstavnike romske nacionalne manjine.

Svetski dan Roma ustanovljen je u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem Đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

U proteklom periodu, lokalna samouprava nastojala je da unapredi položaj Roma, posvetivši pažnju kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju romskih učenika, izjavio je gradonačelnik. U toj oblasti postignuti su vidljivi rezultati pomoću afirmativnih mera upisa dece romske nacionalnosti u škole i na fakultete i putem angažovanja personalnih asistenata, koji predstavljaju kariku između škole, učenika i roditelja. Napredak je ostvaren i u oblasti zdravstva, zahvaljujući zdravstvenim medijatorima koji intenzivno rade na promovisanju preventivne zaštite, istakao je Cvetanović.

Prema podacima iz 2011. godine, danas Evropi ima 12 miliona Roma, a u Srbiji oko 600 hiljada. U Leskovcu, u 14 neformalnih naselja, živi oko 8 hiljada pripadnika romske nacionalne manjine, što je 5,34 posto ukupnog broja stanovnika. U narednom periodu, pažnju ćemo usmeriti ka poboljšanju infrastrukture u naseljima u kojima živi romsko stanovništvo, rekao je gradonačelnik. U planu je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Zeke Buljubaše i Porečkoj, u naselju Podvorce, kolovoza u Radanskoj i Sutjeskoj ulici sa izgradnjom atmosferske kanalizacije, kao i vodovodne mreže u Ilindenskoj ulici u Sat mahali. Za te projekte dobijeni su lokacijski uslovi, stigli idejni, i projekti za izvođenje. Tehnička dokumentacija je donacija OEBS-a našoj lokalnoj samoupravi, a realizacija projekata bi trebalo da se, u drugoj polovini godine finansira IPA sredstvima, dodao je gradonačelnik.

On je, ujedno, pozvao sve pripadnike romske nacionalne manjine da u lokalnoj samoupravi prepoznaju svog partnera kako bi, zajedničkim snagama, stvorili što bolje uslove za život Roma u Leskovcu.

Profesor Vasip Bakić, koordinator romske nacionalne manjine u Leskovcu, podsetio je da je, realizacijom Memoranduma o razumevanju, potpisanog februara 2014. godine između Grada Leskovca i OEBS-a, u okviru projekta “Mobilni timovi stanovanje i razvoj civilnog društva”, formiran petočlani mobilni tim u Leskovcu, čijim je angažovanjem postignut ogroman pomak u oblastima obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romskog stanovništva. Ove godine je u pripremni predškolski program upisano 154 učenika, u osnovne škole 1346, a u srednje 102, a u oblasti obrazovanja uspostavljena je veća kontrola uz pomoć pedagoških asistenata. Mobilni tim je sa Centrom za socijalni rad organizovao više radionica o pravima iz oblasti socijalne zaštite i na taj način je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvarilo 20 novih korisnika, dok je 9 zahteva u proceduri. Rezultati su vidljivi i u oblasti zdravstvene zaštite, jer je tim organizovao brojne preventivne preglede romskog stanovništva. U saradnji sa nevladinim sektorom organizovana je tribina o ranom sklapanju brakova i osipanju iz obrazovnog sistema, a radionice na istu temu organizuju se i u školama sa učenicima romske nacionalnosti, kazao je Bakić.

Check Also

Svečanost povodom 160 godina pravne službe Vojske Srbije

U Nišu je održana svečanost povodom Dana i 160 godina postojanja pravne službe Vojske Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *