Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca obišao stare zanatlije grada Leskovca
Dionis Restoran Leskovac

Gradonačelnik Leskovca obišao stare zanatlije grada Leskovca

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, nastavio je posetu starim zanatlijama grada Leskovca, po kojima je on prepoznatljiv a koji i danas zahvaljujući njihovim naslednicima žive.

Cvetanović je danas sa saradnicima obišao časovničara „Peju“ , limariju „Valčića“,zlataru „Bata“, krojačku radnju u starom zanatskom centru, poslastičaru Trgovinsko – ugostiteljske škole i kazandžijsku radnju „Ante“.

„Stari zanati su tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno, a mi smo danas u obilasku zanatlija kako bismo oslušnuli i njihove probleme. Razvojni put ovih majstora je opstanak na zahtevnom i modernom tržištu i oni su pokazatelji da je za uspeh pored veština i znanja potrebna i ljubav. Po rečima svih zanatlija koje sam do sada upoznao zbog ljubavi prema starim zanatima ovi zanati opstaju, ali tu postoje i poteškoće sa kojima se zanatlije suočavaju. Danas ćemo posetiti časovničara, limara, kujundžiju, zlatara i kazandžiju. Svaki od ovih zanata je specifičan na svoj način ali oni predstavljaju nit prošlog vremena koji prožima u sadašnjosti tradiciju starih zanata u Leskovcu – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Časovničarska radnja Peja otvorena je 60-tih godina, vodi je porodica Pejić koja porodično radi ovaj posao i nedeljno popravi oko 40 satova.Vlasnik ove radnje ističe da i ako je digitalo vreme došlo ljudi još ne odustaju od klasičnih satova tako da za njega posla uvek ima.

Limarsku radnju Valčić,osnovanu davne 1905. karakteriše duga tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno. Ljubav prema ovom poslu Dragana i Vericu Valčić i gubitak posla u struci navela ih je da se bave ovim retkim poslom. Kako im deca školuju i u drugim su branšama u planu imaju učenike koji će se obučiti u ovom polu i nastaviti tradiciju ovog posla.

Zltarska radnja „Bata “ u starom zanatskom centru posluje više od 30 godina. Celokupna porodica je uključenja u ovaj biznis, a za njih posao uvek ima.Najpre se posvetili časovničarskom zanatu, kasnije su počeli da se bave izradom nakita od plemenitog metala i do danas se uspešno bave ovim zanatom.

Krojačka radnja Jasmine Dinić, čuva stari zanat krojenja i šivenja. Preko grada je dobila podsticaje za unapređenje posla, a kako ona kaže kada je sezona maturskih i drugarskih večeri ona sa suprugom radi danonoćno.

Poslastičarska radnja „Fontana“ posluje u okviru Turističko-ugostiteljske škole u kojoj se izvodi praktična nastava obrazovnog profila poslastičar. Učenici trećeg razreda prilikom današnje posete su imali priliku da pokažu stečeno znanje ali i podele utiske sa studijskog putovanja u glavni grad Grčke preko ERAZMUS projekta.

Kazandžijska radnja u vlasništvu Cvetković Antanasija Anta koji je kao i većina današnjih domaćina posao nasledio od oca i do penzije će se baviti izradom kazana, kotlića, tepsija, tiganja. On je istakao da je zahvljujući zanatskoj radnji koja je osnovana 1952. othranio četvoro dece, ali da će se sa njegovim povlačenjem posao ugasiti zato što nijedno od dece nije krenulo njegovim stopama.

I.D.

Pogledaj takodje

U Srbiji 289 novoobolelih, preminulo još 6 osoba

U psolednja 24 časa u Srbiji je od posledica izazvanih Korona virusom preminulo još 6 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *