Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca i načelnik okruga donirali po 1.000 Evra za oslikavanje crkve u naselju Dubočica
hotel bell

Gradonačelnik Leskovca i načelnik okruga donirali po 1.000 Evra za oslikavanje crkve u naselju Dubočica

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković, dali su danas donacije po 1.000 Evra za oslikavanje nove crkve u naselju Dubočica.

Na konferenciji za medije bilo je reči o ulaganjima lokalne samouprave u obnovu i izgradnju verskih objekata ali i donacijama gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića i njegove porodice.

-Danas su ljudi pred mnogim iskušenjima. Posebnosti naroda i zemalja zamenjuju se univerzalnim i bezličnim vrednostima. Mi se moramo truditi da to sprečimo, da očuvamo naše posebno, našu tradiciju i duhovnost. Moramo negovati našu veru i vrednosti koje određuju naš duhovni i nacionalni integritet. Svakako, gledamo u budućnost, ali bez vere i tradicije nemoguće je ići napred – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je podsetio na ulaganja u prethodnom periodu.

-Sa ulaganjem u verske objekte krenulo se još kada sam bio na mestru predsednika Skupštine, tada je za razvoj hrama Svetog Simeona u Dubočici i za Parohijski dom izdvojeno oko 8 miliona dinara. Poslednjih pet godina sa poštovanjem i ljubavlju ulažemo u rekonstrukciju verskih objekata.  Grad Leskovac je od 2012. godine do danas u ovu svrhu izdvojio 35 miliona dinara. Jašunjski manastiri, istinsko blago pravoslavlja, skriveni na obroncima Babičke gore, nakon više decenija doživeli su veliku obnovu i darovan im je novi sjaj. S obzirom na to da je manastir koji je sagrađen 1517g. na temeljima, kako se veruje, tri stotina godina stare svetinje, punih pedeset godina bio zatvoren i da se u njega nije ulagalo, odlučili smo da rekonstruišemo čitav manastirski kompleksa za šta je izdvojeno 14 miliona dinara – dodao je Cvetanović.

Posebna pažnja bila je i biće usmerena ka završetku hrama u naselju Dubočica.

-Izgradnja hrama Svetog Simeona u Dubočici započeta je 2005. Godine, ali je zbog nedostatka sredsava prekinuta. Nastavak izgradnje pokrenut je 2014. Godine, kada su otpočeli radovi na izradi krova i fasade, a u 2015. su izvođeni unutrašnji radovi. Za izgradnju ovog hrama izdvojeno je 14 miliona dinara. Za uređenje fasade parohijskog doma 2013. godine grad je izdvojio 1,8 miliona dinara. Pored ovoga, uz pomoć donatora u krugu Opšte bolnice Leskovac izgrađen je paraklis Svetom Nektariju Eginskom. Blagoslov za ovu crkvu dobili smo od tadašnjeg episkopa niškog Jovana. Vrednost izgradnje je 3,5 miliona dinara – kaže Cvetanović.

Gradonačelnik Leskovca je govorio i o donacijama porodice Cvetanović.

-Kao prvi čovek grada, održavam dobru saradnju između crkvenih i svetovnih vlasti. Jer ova saradnja uvek je bila poželjna, i kada je ona bila dobra i narodu je bilo dobro. Pored truda lokalne samouprave moja porodica i ja smo veliki poštovaoci pravoslavne vere i pomaganje crkava je tradicija koju dugo negujemo.  Još davne 1989. godine moja porodica pomogla je izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, moj otac i majka su od strane tadašnjeg patrijarha Germana proglašeni ktitorima zadužbinarima Hrama.  2008. godine crkvi Odžakliji u Leskovcu donirao sam ikonu Svete Petke, kao i ikonu koja se iznosi za posebne praznike, a 2013. hram u Dubočici pomogao (1000 evra) za kupovinu zvona. Zbog pomoći za ulepšanje prostora oko hrama Svetog Nikolaja u Jarsenovu od strane odbora za izgradnju i održavanje ovog hrama septembra 2013. dobio sam blagodarnicu. Na Đurđevdan, na proslavi 150 godina postojanja hrama posvećenog Svetom Georgiju, njegovo preosveštenstvo vladika niški gospodin Aresenije uručio mi je gramatu za nesebičnu pomoć prilikom obnove ovog hrama.

-Prethodnog meseca u Grčkoj u dobio sam halkografiju iz 1791. u manastiru Svetog Jovana Preteče. Ono što mi predstavlja neizmerno zadovoljstvo je da sam prilikom obeležavanja 500 godina Manastira Svetog Jovana u Jašunji, na liturgiji odlikovan ordenom Svetog Save.  Leskovac će nastaviti da podržava verske instutucije i grad Leskovac će donirati milion dinara za izgradnju parohijskog doma u Bunuškom čifluku. Dok ćemo načelnik okruga i ja dati po 1000 evra za oslikavanje hrama u Dubočici – istakao je gradonačelnik Leskovca na konferenciji za medije.

O saradnji i ulaganjima grada u verske objekte govorio je starešina hrama Svetog Simeona Mirotočivog otac Zvonimir Živković.

Kaže se „Ko crkvi daje, Bogu pozajmljuje.“ Primer našeg gradonačelnika kao vernika i kao prvog čoveka,domaćina našeg grada je veliki i ispisan je zlatnim slovima što se tiče istorije ovog grada, crkvenog života grada i okoline. Onaj ko gradi kulturu svog naroda gradi i zdrav narod, gradi i zdravu istoriju, gradi i zdravu budućnost jer dobro znamo da je istorija učeteljica života. Dobro znamo da je stub našeg naroda pravoslavlje, pravoslavna vera kao osnova svega toga je zdrava porodica. 2007.godine kada sam došao na mesto starešine hrama u Dubočici, obećanja gradonačelnika su bila da ćemo hram završiti , što sve ide u dobrom pravcu, svojim tokom zahvaljujući domaćinu ovog grada i njegovim saradnicima. Svesni smo situacije da nam ekonomska strana nije nešto naklonjena ali kada se svake godine gradi po nešto mnogo toga se izgradilo i završilo. Na pitanje naših sugrađana „Dokle ste stigli?“, ja im nekada u šali kažem „Vrata hrama su otvorena“. Da vam sada prepričavam šta je tu urađeno biće mnogo vremena potrebno, jer je hvala Bogu mnogo toga urađeno. Predstoje nam unutrašnji završni radovi hrama, predstoji nam završetak poda, jedan od velikih i jako lep projekat poda. Angažovali smo vrhunskog arhitetktu koji nam je kompletno uradio uređenje hrama,koji iza sebe ima preko 150 projekata uređenja crkava, tako da neko ko bude bio 150 godina iza nas biće ponosan na ono što smo mu ostavili. Nemanjići koji su gradili hramove, gradili kulturu ove države, sve njihove dvore smo na neki način zaboravili kako su izgledali , ali crkve nismo. Hvala na poklonu, na dobrom primeru, jer kao domaćin, kao neko ko je prvi u gradu, kao neko ko daje dobar primer, ne samo oko izgradnje hrama, nego za bilo šta, taj primer se prenosi na sve ostale. Čeka nas još dosta posla ali daće gospod Bog i molitve Sv. Simeona Mirotočivog da ćemo to privesti kraju – kazao je Zvonimir Živković, starešina crkve u naselju Dubočica.

Na kraju obraćanja gradonačelnik Goran Cvetanović i načelnik okruga Božidar Stojiljković donirali su po 1.000 evra za oslikavanje unutrašnjosti Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica.

Kompletan tok konferencije za medije mogli ste da pratiti UŽIVO na našoj Facebook stranici, a snimak možete pogledati na linku OVDE.

Pogledaj takodje

U leskovačkoj Covid bolnici preminule 4 osobe iz Leskovca i Vlasotinca

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa preminulo je četvoro pacijenata sa potvrđenim Korona …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *