Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Cvetanović o broju obolelih, COVID bolnici, testiranjima i dešavanjima posle 20 časova
Bilbordi

Gradonačelnik Cvetanović o broju obolelih, COVID bolnici, testiranjima i dešavanjima posle 20 časova

Na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije bilo je reči o epidemiološkoj situaciji u gradu i okrugu, stanju u COVID bolnici, testiranjima i dešavanjima u gradu posle 20 časova.

-Od poslednje naše konferencije za medije održane 30. aprila 2020. godine do danas sa teritorije grada Leskovca poslato je na analizu 344 uzoraka, od čega je negativnih 328, a pozitivnih 16, na osnovu čega procenat pozitivnosti iznosi 4,65% i manji je nego na nivou celog okruga, gde iznosi 7,08%. Od ukupno testiranih na nivu okruga 607 lica, pozitinih je 43, Leskovac, 16, Vlasotince 13, Lebane 4, Bojnik 10. Epidemiološka situacija u Leskovcu, na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje, pokazuje da je trenutno u Leskovcu ima 221 obolelo lice. Broj obolelih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama se povećao za 5 osoba – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Kada je reč o COVID bolnici u Leskovcu, na današnji dan ima 131 hospitalizovani pacijent. Sa teritorije grada Leskovca je 63 pacijenta. Stiglo je 113 rezultat, negativnih 25 i pozitivnih 88. Bilo je 8 prijema i 9 otpusta. Do sada je u leskovačkoj Kovid bolnici izlečeno i iz nje otpušeno 99 pacijenata, dok je 105 osoba otpušeno iz privremenih bolnica, što ukupno iznosi 204.

Gradonačelnik je pomenuo i kol centar i rekao da su volonteri primili 8634 poziva i na teren izašli 3146 puta.

Dr Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, je kazala da je od ovog broja 83 obolelih zdravstvenih radnika sa teritorije Jablaničkog okruga, te da procenat pozitivnosti pao na 23,1%. Epidemiološko ispitivanje, brza studija o kolektivnom imunitetu građana, počinje od danas. Medicinski fakultet u Beogradu i Institut Batut će dati jasne instrukcije o tome koje porodice će se testirati na nivou okruga, a ukupno na nivou Srbije će ih biti 7000.

Dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac je rekao da su 2 medicinske sestre, 2 lekara i jedan pomoćni radnik ove ustanove oboleli od Kovida, i najverovatnije su se zarazili u porodici. Jedan od njih je radio u Kovid ambulanti koja je danas dezinfikovana a zaraženi su odmah izolovani.

Gradonačelnik Cvetanović je odgovarajući na pitanje novinara o dešavanjima nakon 20 časova u Srbiji, odgovorio da je najvažnije što se događa aplauz zdravstvenim radnicima.

„Svako ima pravo da izražava mišljenje na svoj način. Ali, kada u vreme heroja, u vreme kada se oni bore za živote drugih, neko njima deli aplauze, a neko drugi lupa u šerpe, onda u najmanju ruku morate da pokažete i svoj stav prema tim ljudima. Na svaku akciju mora da postoji neka reakcija”, naglasio je Cvetanović.

Komentarišući natpise u medijima da je Leskovac izbio na treće mesto po broju obolelih gradonačelnik je rekao da je Leskovac peti grad po veličini u Srbiji, da ima puno ljudi koji došli iz inostranstva i da jug karakterišu srdačnost i navike koje nažalost nisu pogodne trenutnoj situaciji.

Gradonačelnik je pomenuo i svog prijatelja Nebojšu Milčića iz Vlasotinca koji je juče preminuo a 20 dana se lečio od virusa korona. On je bio težak bubrežni pacijent, dan pre nego što je preminuo test je bio negativan, što znači da se zvanično izlečio od Kovida ali njegov organizam nije uspeo da izdrži posledice te teške borbe. Ovom prilikom on je izrazio svoje duboko žaljenje zbog gubitka prijatelja i istakao da iskreno saoseća sa njegovom porodicom.

Pogledaj takodje

JUG NIJE SAM: Glumci serije „Igra sudbine“ u petak u Leskovcu u akciji pomoći poplavljenom stanovništvu

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ pokrenula je akciju pomoći poplavljenom stanovništvu juga Srbije pod nazivom „Jug …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *