hotel bell

Grad Leskovac spreman za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava

Kako se u Srbiji po rečima meteorologa očekuje veća količina padavina, Gradski štab za vanredne situacije sazvao je danas vanrednu sednicu, kako bi se sprečio rizik od poplava.

Po rečima Radeta Velinova, šefa Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave grada Leskovca, prema operativnom planu u narednom periodu će se izvršiti čišćenje i regulacija propusta vodotokova.

“Osim Južne Morave, Jablanice i Veternice, svi ostali vodotokovi na području Leskovca, ukupne dužine od preko 540 km, spadaju u kategoriju bujičnih vodotokova i pripadaju vodama II reda. U narednih 20-ak dana završće se postupak odabira izvođača radova i nakon toga će se krenuti u realizaciju predviđenih aktivnosti na čišćenju i regulaciji propusta vodotokova, kao i preventivni radovi na kritičnim deonicama, u skladu sa Operativnim planom- kazao je Velinov.

Što se tiče same teritorije grada, sva odeljenja su spremna, bilo da je reč o opremi ili o ljudstvu.

“Mi smo u poslednjih nekoliko godina radili detaljnu analizu celokupnog terena na teritoriji grada Leskovca i otkrili 28 kritičnih tačaka. Mogu se evetnualno desiti tzv. „urbane poplave“, ukoliko velika količina padavina bude skoncentrisana na teritoriji užeg centra grada, gde voda neće moći da otekne kroz kanalizacione kapacitete, ali i za to smo spremni. Što se tiče opreme, i u tom segmentu smo apsolutno spremni. Imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, kao i sa Vojskom Srbije – kazao je Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove,

Na današnjoj Sednici usvojene su preporuke koje se tiču JKP Vodovod kojem se preporučuje da u što kraćem vremenskom periodu izvrši obilazak i identifikaciju kritičnih tačaka u sistemu kanalizacione mreže, Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave sa bude u stalnoj koordinaciji sa poverenicima i zamenicima poverenika o stanju na terenu, kao i da upozna subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Leskovcca sa mogućim rizikom od poplava.

Check Also

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vučje

Na deonici puta Leskovac – Vučje kod sela Strojkovce ugrađen je drugi sloj asfalta pa …

Оставите одговор