hotel bell

Carinici zaplenili firmiranu garderobu, obuću, satove i nakit vredan 45.000 evra

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Batrovci 31. maja 2023. godine sprečili pokušaj krijumčarenja firmirane garderobe, obuće, satova i nakita čija je vrednost procenjena na 45.000 evra.

Prekršaj je otkriven pola sata po ponoći, kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen kombi domaćih registarskih oznaka koji je prevozio putnike iz Švajcarske ka Srbiji. 

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, putnici su odgovorili da nemaju ništa, dok je 68-godišnji vozač rekao da sa sobom nosi nekoliko kesa polovnih stvari i jednu torbu koju je preuzeo na prevoz, iako ne zna šta se u njoj nalazi. 

Kontrolom je utvrđeno da je pomenuta torba puna firmiranih stvari na kojima su se još uvek nalazile etikete, među kojima se našlo čak 15 pari obuće, 15 komada garderobe, nekoliko ženskih tašni, novčanik i kaiševi raznih robnih marki, par burmi i 3 prstena marke ”Cartier”, jedne minđuše marke ”Dior”, jedne ženske naočare marke ”Saint Laurent” i dva parfema ”Louis Vuitton”.  

Tek po otkrivanju neprijavljenih stvari, vozač se setio da kod sebe ima i račun za robu koju je prenosio, te je na osnovu toga potvrđeno da je reč o robi čija vrednost prelazi iznos od 31.000 evra. 

Odmah nakon toga, i u torbi jednog 58-godišnjeg putnika otkrivene su dragocenosti koje su takođe morale biti prijavljene. 

Reč je o preko 400 grama zlatnog nakita vrednog 14.000 evra, četiri ručna sata marke ”Martyn Line”, kao i tri časovnika svetski poznatih marki u čiju se autentičnost sumnja, zbog čega procena njihove vrednosti nije bila moguća na licu mesta. 

Protiv vozača i putnika pokrenut je prekršajni postupak, dok je sva neprijavljena roba zadržana do njegovog okončanja. 

Podsećamo da državljani Srbije imaju pravo da u zemlju unesu robu u vrednosti do 100 evra bez plaćanja uvoznih dažbina, dok roba veće vrednosti od navedene mora biti prijavljena i za nju izmirene uvozne dažbine.

Check Also

Nakon tuče ispred kafane, nožem ubo u grudi tridesetšestogodišnjeg muškarca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, brzim i efikasnim radom, po nalogu Višeg javnog tužilaštva …

Оставите одговор