Home / DRUŠTVO / Grad Leskovac sa 1,8 miliona finansira omladinske projekte
hotel bell

Grad Leskovac sa 1,8 miliona finansira omladinske projekte

U okviru programa “Aktiviraj se“, sredstva je dobilo 19 đačkih parlamenata, omladinskih pokreta i udruženja mladih

Hemijska škola “Božidar Đorđević -Kukar“ će novac iskoristiti za podizanje svesti građana o značaju zaštite životne sredine, Đački parlament Muzičke škole je, kroz projekat obezbedio uniforme za školski hor, a Škola za tekstil i dizajn, odlučila je da novac opredeli za opremu i sportske rekvizite namenjene kvalitetnijoj nastavi fizičkog obrazovanja.

Ovo su samo tri, od 19 omladinskih projekata, za koja su sredstva obezbeđena iz lokalnog budžeta, jer grad Leskovac zdušno podržava omladinski aktivizam i volontarizam:

– Mladi su naša pokretačka snaga, naša budućnost. Zato treba da se radimo i borimo se za njih i njihovu budućnost. Lokalna samouprava, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, već osam godina zaredom, finansira omladinske projekte i za te namene je do sada izdvojeno 11 miliona. Podržano je 120 projekata, u čijoj pripremi i realizaciji je učestvovalo oko 6.000 mladih Leskovčana, podsetila je šefica Odeljenja za imovinsko-pravne poslove, Aleksandra Zdravković, uručujući danas ugovore.

Kroz program “Aktiviraj se“, mladi ljudi dobijaju priliku da urade nešto korisno za zajednicu u kojoj žive, da razvijaju svoje veštine i humanost. Njime se podstiče društveni aktivizam, bude inovativnost i ideje kod mladih ljudi, istakla je Zdravkovićeva, dodajući da je ovo samo jedna od aktivnosti, koje finansira grad, a za cilj imaju bolji položaj, kvalitetniji i sadržajniji život ove kategorije.

Aleksa Božić, predstavnik učeničkog parlamenta Ekonomske škole, zahvalio je na mogućnosti da se ideje mladih razmatraju i prihvate.

– Čast mi je što svom gradu mogu da pomognem pišući različite projekte i trudiću se da nastavim ovim tempom. Voleo bih da svojim primerom podstaknemo i druge mlade ljude da se aktiviraju, za bolje sutra svih nas i lokalne zajednice.

Leskovac je prošle godine dobio Strategiju za mlade i Akcioni plan za mlade, oročene do 2025. Naš grad je prvi u Srbiji završio i usvojio ova dva važna dokumenta u oblasti omladinske politike, a u njihovoj izradi je učestvovalo 50 udruženja, organizacija i učeničkih parlamenata, rekao je koordinator Kancelarije za mlade, Aleksandar Stojanović.

Check Also

Leskovac je danas postao centar regionalnog biznisa – Privredni forum „Moj naslednik“ okupio ljude iz cele Srbije

U kristalnoj dvorani restorana „Groš“ u toku je privredni forum „Moj naslednik“ koga organizuje Škola …

Оставите одговор