Home / DRUŠTVO / Međunarodni dan mladih, 70% lokalnih samouprava u Srbiji, i ove godine dočekuje bez važećeg akcionog plana za mlade
hotel bell

Međunarodni dan mladih, 70% lokalnih samouprava u Srbiji, i ove godine dočekuje bez važećeg akcionog plana za mlade

Cilj broj 4: Dostupno kvalitetno obrazovanje za sve

Ministarstvo omladine i sporta započelo je proces izrade nove Strategije za mlade, jer je prethodna 2015. do 2025. godine usvojena pre Agende 2030, a u toku su i izmene Zakona o mladima. Takođe, u ovom trenutku čak 106 jedinica lokalne samouprave nema važeći lokalni akcioni plan za mlade.

Iako veoma jasno definišu i uočavaju osnovne probleme sa kojima se suočavaju, poput nezaposlenosti, nepovoljnog položaja na tržištu rada, odliva visoko kvalifikovane radne snage u inostranstvo i nepovoljnog položaja marginalizovanih grupa, mladi u Srbiji, pokazalo je istraživanje, ne povezuju rešavanje ovih sistemskih problema sa ostvarivanjem ciljeva Agende 2030.

Taj važan strateški dokument, koji su 2015.godine usvojile sve članice UN i Srbija, obuhvata 17 ciljeva održivog razvoja. U međunarodnim procesima, koji podržavaju primenu Agende 2030, mladi su podrazumevani kao aktivni učesnici u svim aktivnostima realizacije i nadzora.

Ciljevi održivog razvoja Agende 2030, međutim, do sada nisu bili posebno prepoznati u omladinskim politikama u Srbiji, a trebalo bi da budu postavljeni u sam centar omladinske nacionalne, a posebno politike u lokalnim zajednicama.

Istraživanja su pokazala da su mladima u Srbiji, od 17 ciljeva održivog razvoja, najvažnija tri: dostupno besplatno i kvalitetno obrazovanje, univerzalna pokrivenost socijalnom zaštitom i iskorenjivanje gladi.

Ovi i ostali ciljevi održivog razvoja moraju biti definisani i lokalnim akcionim planovima za mlade, ali, na žalost, oko 70% gradova i opština i ovaj Međunarodni dan mladih, dočekuje bez takvog dokumenta.

Afirmacija položaja i uloge mladih u društvu se može mnogo efikasnije realizovati povezivanjem Akcionih planova za mlade, sa ostvarivanjem ključnih ciljeva i potciljeva održivog razvoja.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор