hotel bell

Goljak – Neistraženo blago jablaničkog kraja

Brdsko-planinski masiv Goljaka pripada Rodopskom planinskom sistemu, koji je jedan od najstarijih u Evropi. Predstavlja sistem planinskih vrhova koji čine granicu jablaničkog kraja prema Kosovskom Pomoravlju.

Planina se na istoku proteže svojim obroncima tj brdo Hisar iznad Leskovca , do reke Veternice, koje je odvaja od Kukavice. Zapadno je kosovska planina Prugovac, severno Jablanička kotlina koja je odvaja od planine Radan. Južno je Kosovsko pomoravlje.

Goljak zauzima jugozapadne, južne i jugoistočne predele jablaničkog kraja.

Najviši vrh Goljaka je Velja glava (1.181 m.) i nalazi se na samoj granici opština Medveđa i Lebane, koja se u samo par kilometara graniči sa opštinom Kosovska Kamenica. Kanjon reke Šumanke, desne pritoke Jablanice, u dužini od jednog kilometra , čija visina sa desne strane kod Urmanskog visa iznosi 607 metara, a sa leve strane od toka kod Vlajkove utrine od 639 metara.

Ogranci Goljaka prate rečni tok Šumanke sve do njenog spajanja sa rekom Jablanicom kod Lebana.

Mrkonjski vis (1070 m) je najistaknutiji vrh na Goljak planini i predstavlja stenovitu kupu davno ugašenog vulkana – paleovulkansku kupu. Jedan je od najlepših vidikovaca u celoj Srbiji. Fantastičan pogled na Kosovo, Šar planinu, Prokletije, Kopaonik… Mrkonjski vis je uvršten u kalendar Planinarskog saveza Srbije tako da se u narednim godinama očekuje da se i planinski turizam na planini Goljak razvije, a svakako će goditi svima koji vole planinarenje i duge šetnje kroz netaknutu prirodu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Na današnji dan Medveđa oslobođena od Turaka

Najvažnija godina moderne srpske istorije bila je 1878. godina. Te godine dve srpske države: Srbija …

Оставите одговор