hotel bell

GG “Za Leskovac zajedno“ o aero-zagađenju i energetskim vaučerima

Živimo u trenutno najzagađenijem gradu u Srbiji, što izgleda lokalnu samoupravu ne tangira preterano, iako postoje rešenja za taj problem, konstatovao je Nenad Zdravković, prezentujući najnovije rezultate merenja aero-zagađenja, objavljene na aplikaciji Xeko

Po koncentraciji Pm čestica, Leskovac je, tvrdi Zdravković, ima najlošiji vazduh u Srbiji, a grejna sezona još nije ni počela:

– Kada sam se vratio par dana unazad, naš grad je u samom vrhu najzagađenijih srpskih gradova. To je katastrofa i za to su kriva kako sadašnje, tako i bivša gradska rukovodstva. Kako loš vazduh ima veliki uticaj na zdravlje sugrađana, ovo spada u red najvećih šteta koje trenutno trpimo. Lokalna vlast se pravi da se to ne događa, ništa ne preduzima i neće ni da sasluša savet, a mi smo ponudili nekoliko rešenja: smanjenje broja utomobila na ulicama obezbeđenjem besplatnog javnog prevoza, priključenjem što većeg broja na gradsku toplanu, čime bi se smanjio broj individualnih domaćinstava i povezivanje Toplane na gasovod.

U kontekstu aktuelne energetske, ali i ekonomske krize, Nenad Zdravković predlaže da i Leskovac, poput nekih gradova i opština, za najsiromašnije građane obezbedi energetske vaučere, kako bi mogli lakše da prežive predstojeću zimu:

– Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor su predložili uvođenje energetskih vaučera, kojima bi socijalno ugrožena domaćinstva mogla da plate toplotnu energiju ili da kupe energente. Definisano je da korisnici budu porodice sa prosekom od 15 i manje hiljada prihoda po članu, odnosno 10, u Sremskoj Mitovici. Obzirom na činjenicu da Leskovac spada u gradove sa najmanjim zaradama i ima mnogo građana na granici socijalne izdržljivosti, odbornička grupa “Za Leskovac zajedno“ će, na sledećoj sednici Skupštine predložiti uvođenje energetskih pasoša. Neka nadležni odrede ko će od njih imati pravo na ovu vrstu subvencije.

Komentarišući građanske patrole, koje su sinoć u Radničkom naselju patrolirale ulicama, sa ciljem da otkriju one koji, već danima, spaljivanjem kablova i guma, izazivaju pravu ekološku katastrofu u tom delu grada, Zdravković je rekao da to nije bila stranačka akcija, kao i da je lično gajio sumnju u uspešnost akcije, ali je demantovan. Kad neće komunalna policija i inspekcije, građani moraju sami da se bore za pravo na čist vazduh, zaključio je on.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор