hotel bell

Dani gljiva i bilja okupili mlađe, ali i one malo starije Leskovčane

Manifestacija Eko selo-Dani gljiva i bilja ima za cilj promociju zdravog načina života na selu, tradicije i kulturne baštine ovog kraja, zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i promociju turističkog potencijala planine Kukavice, Leskovca i okoline.

Ove godine održana je treća po redu manifestacija od 29-30. oktobra.

Prvog dana manifestacije okupili su se predstavnici ED (Ekološkog društva) Vlajna, MD (Mikološkog društva) Jug iz Vlasotinca, PSK (Planinarsko skijaški klub) Kukavica, ŠKRN (Školski klubovi roditelja i nastavnika) iz nekoliko gradskih i seoskih škola opštine Leskovac, kao i gosti iz Gljivarskog društva Novi Sad i istaknuti pojedinci zaljubljenici u prirodu i gljive.

Mikolog amater Dušan Dimitrijević Gljivoholičar održao je kratko predavanje i podsetio prisutne o pravilima ponašanja i kretanja šumom, kao i o potrebi adekvatne opreme i pribora koji su potrebni za bezbedno kretanje šumskim stazama, branje gljiva i lekovitog bilja.

Prisutni su krenuli u obilazak Staze zdravlja koja je duga oko 1,5km sa usputnim zadržavanjem na stanicama , na kojima su držana kratka predavanja stručnjaka Aleksandra Peškića predsednika MD Jug i Žarka Jorgovanovića mikologa amatera iz Despotovca, koji trenutno živi i radi u Austriji. Žarko je donirao mikroskope i prateću opremu koja će se koristiti za naučne radionice.

Nakon obilaska staze zdravlja i uzimanja uzoraka gljiva i autentičnih biljaka planine Kukavice usledilo je otvaranje Naučne izložbe gljiva i predavanje o gljivama i biljkama koje je održao Momčilo Daljev iz Gljivarskog društva Novi Sad.

Na izložbi je bilo preko stotinu vrsta gljiva, a prisutni su mogli da se upoznaju sa vrstama i izgledom jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva. Oni koji su želeli mogli su da vide kako izgledaju spore raznih gljiva kroz mikroskop.

Izložbu su zajednički priredili prisutni predstavnici mikoloških i ekoloških udruženja.

Po slobodnoj proceni bilo je preko stotinu prisutnih, a od tog broja polovina su bila deca školskog i pretškolskog uzrasta u pratnji svojih roditelja, nastavnika i vaspitača.

Svi prisutni su uživali u prelepom dvorištu kompleksa Sunčev breg koga okružuje pejzaž divnih bakarno crvenih boja gde su se na improvizovanoj sceni smenjivali izvođači kulturno umetničkog programa koji su pripremili školarci sa svojim učiteljicama.

Većina izvođača je bila u narodnim nošnjama, a specijalni gost Aleksandar Đorđević Papec iz sela Grdelica je održao kratko predavanje o po malo zaboravljenom instrumentu gajde, a onda je pokazao i svoje umeće na ovom instrumentu.

Planinom su se orili zvuci gajdi i frule, a prisutni su zaigrali kolo.

Zaljubljenici u likovnu umetnost mogli su da prisustvuju likovnoj radionici koju je vodila učiteljica i slikarka Svetlana Pešić iz sela Čukljenik, koja je ovom prilikom priredila i izložbu svojih slika, a Slavica Stojiljković iz zaseoka Bara bila je zadužena za organizaciju sajma domaćih proizvoda i proizvoda kućne radinosti.

Za sve prisutne glavni organizatori i donatori manifestacije i domaćini Selena i Novica Jovanović priredili su zajednički ručak. Na meniju su bila jela od gljiva, gulaš, pasulj iz kotlića, kao i razne salate, prirodni sokovi i voće.

Drugi dan manifestacije bio je rezervisan za odrasle. Druženje, razmena iskustava i širenje mreže istomišljenika, zaljubljenika u prirodu i etičke vrednosti. Okupilo se oko stotinak članova različitih udruženja i drugih posetilaca.

Organizovana je šetnja do Borovika, prelepog mesta iznad zaseoka Bara. Doktor nauka Eleonora Čapelja, predsednica gljivarskog društva Novi Sad i naučni saradnik na Prirodno matematičkom fakultetu Novi Sad, departman za biologiju i ekologiju, održala je predavanje o otrovnosti gljiva i trovanjima gljivama. Drugog dana manifestacije je takođe održan mali sajam domaćih proizvoda, na kome su posetioci mogli da kupe proizvode od gljiva , ajvar, med , domaće sokove i razne ikrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.

Check Also

Vlada ograničila cenu ulja, šećera i brašna

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica …

Оставите одговор