Home / GRADOVI / Leskovac / Fond B92 i OŠ „Vuk Karadžić“ organizovali takmičenje u programiranju mBot robota
hotel bell

Fond B92 i OŠ „Vuk Karadžić“ organizovali takmičenje u programiranju mBot robota

Osnovna škola Vuk Karadžić u Leskovcu bila je domaćin takmičenja u programiranju mBot robota u okviru programa „Bitka za znanje“.

Takmičenje je danas istovremeno orgaizovano u 18 gradova: Beogradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Zaječaru i Kikindi.

Na takmičenju u Leskovcu učestvovalo je pet takmičarskih ekipa iz Brestovca, Vranja, Leskovca i Vlasotinca. Takmičarska liga pod nazivom „KODigranje“ organizuje se u sklopu  programa Bitka za znanje, u okviru kojeg su do sada 344 škole u Srbiji dobile po 5 mBot robota uz pomoć kojih osnovci uzrasta od 5. do 8. razreda u svojim školama, uz mentorsku podršku svojih nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje mBot-a u nastavi, uče osnove programiranja i kodiranja.

Na takmičenju Kodigranje u okviru akcije Bitka za znanje škole su ostvarile sledeće rezultate:

1. OŠ “Branko Radičević” Brestovac – 940 bodova

2. OŠ “Svetozar Markovic” Vranje – 940 bodova

3. OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac – 935 bodova

4. OŠ “Radoje Domanović” Vranje – 920 bodova

5. OŠ “8. oktobar” Vlasotince – 850 bodova

Što se tiče prosecnog vremena za koje su roboti prelazili zadatu putanju redosled je sledeci:

1. OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac – 12,59 sek.

2. OŠ “Svetozar Markovic” Vranje – 14,55 sek.

3. OŠ “Branko Radičević” Brestovac – 18,32 sek.

4. OŠ “Radoje Domanović” Vranje – 20,72 sek.

5. OŠ “8. oktobar” Vlasotince – 65,75 sek.

Najbrži robot je bio robot učenika Andrije Dimitrijevića iz OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac koji je zadatu putanju presao za samo 11,81 sekundu.

– U našoj školi održano je takmičenje iz informatike u okviru projekta Finda B92 koji se organizuje u celoj Srbije. Trenutno su najperspektivnija zanimanja koja obuhvataju znanja iz oblasti matematike i informatike. Prateći savremene trendova mi smo formirali matematičko odeljenje. Već treću godnu u našoj školi postoji ovo odeljenje i počelo je prijavljivanje za prijemni ispit koji će biti 17. juna. Deca tog odeljenja učestvuju u raznim prjektima popu ovog, gde oni primenjuju konkretno sva znanja i uče da razmišljaju onako kako je to potrebno ako s eneko bavi naukom. Sem matematičkog odeljenja mi se spremamo za otvaranje bilingvalnog odeljenja jer je sem matematike potrebno i znanje stranih jezika. Učenici će u tom odeljenju 30 odsto nastave iz pojednih predmeta slušati na engleskom jeziku što je važan korak ka modernizaciji nastave – rekla je profesor Danijela Stojanović, zamenica direktora Osnovne škole Vuk Karadžić u Leskovcu.

Mogućnost upisa u mamtematičko odeljenje imaju i učenici drugih škola, za šta već postoji interesovanja roditelja koji žele da svojoj deci pruže maksimum kada je u pitanju obrazovanje. Program rada mateatičkog odeljenja napravljen je zajedničkim radom sa profesorima matematičkih gimnazija u Beogradu i Nišu.

S. Stamenković

 

 

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“http://www.youtube.com/embed/oxV3-v5eVwc“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Check Also

Od početka godine 1.357 požara na otvorenom, policija apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje – kazne od 10.000 za fizička do 1.000.000 dinara za pravna lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i …

One comment

  1. Nastavnik Sasa

    Pobednik je ekipa iz OS Svetozar Markovic iz Vranja. To nigde niste naglasili. I jedino oni idu dalje. Samo jeda ekipa ide u dalje takmicenje.

Оставите одговор