hotel bell

Evo koje hit knjige treba da pročitate dok ste na odmoru: Dečja biblioteka

Leskovački bibliotekari sastavili su liste zanimljivih knjiga za decu i odrasle, preporučujući aktuelnim i budućim članovima da ih pročitaju tokom raspusta, odnosno letnjeg odmora

Za školarce, posebno one koji tek postaju čitalačka publika, ” Hoću kući” je prava knjiga: Priča o dečaku koji je prokrstario svemirom tražeći savršenu porodicu za sebe, isprobavao drugačije roditelje – razigrane i brižne, ozbiljne i, posle raznih zgoda i nezgoda, našao se baš na svojoj planeti, u svojoj sobi, u maminom i tatinom naručju, zabaviće i nasmejaće čitavu porodicu. Kratka poglavlja, krupna slova i obilje ilustracija ohdrabruju samostalno čitanje.

Zamisli da ti upis u najčudniju, najzanimljiviju školu na svetu zavisi od toga da li ćeš rešiti 30-ak zagonetki od kojih je sastavljena knjiga ”Zagonetna potraga”. Da li ćeš uspeti, pita te Uroš Petrović, pozivajući male čitaoce da se pridruže Lantanu i drugim mališanima u vratolomnoj i glavolomnoj trci.

Višestruko nagrađivano delo Sonje Ćirić, ”Neću da mislim na Prag”, namenjeno mladima, priča je o devojčici Darji, sedmakinji, koja lepo piše i od koje svi traže da učestvuje na evropskom konkursu za mlade talente, čime konkuriše za sedmodnevni boravak u Pragu. Nežno i suptilno štivo o prijateljstvu i složenim društvenim odnosima koji utiču na porodicu, pre svega na decu, ali i snažan roman o tome kako nas onim što jesmo čine strast i posvećenost talentu koji svako od nas nosi u sebi.

Peter Frojnd nam donosi vrlo zanimljivu knjigu ”Laura i tajna Aventere”. Laura, naizgled obična devojčica, na svoj 13. rođendan saznaje da je ona veoma posebna i da je predodređena za velike stvari (rođena je u znaku `trinaestice` i ima posebne moći). Laura se mora boriti protiv sila Zla i njihovog vođe, crnog kneza Borborona, da bi spasila planetu Zemlju i dimenziju Avanteru.

”Betmen-noćobdija”- Mari Lu, je tinejdž roman o Brusu Vejnu, koji je, pre nego što je postao Betmen, bio samo nepromišljeni mladić, spreman da prekrši sva pravila zbog devojke, koja bi mogla biti njegov najveći neprijatelj. Noćobdije terorišu Gotam, a Brus Vejn je sledeći na njihovom spisku. Prava književna avantura za vrele letnje dane.

Ima priča o Srednjem svetu iz vremena mnogo pre Gospodara prstenova. ”Deca Hurinova”  Džona Ronalda Rjela Tolkina je jedna od njih. Odigrava se u velikoj regiji, zapadno od Sivih luka: zemlji kojom je Drvobradi nekada hodio, ali koja je potonula u velikoj kataklizmi kojom je okončano Prvo razdoblje sveta.

Bilo je to šest hiljada godina pre nego što je Jedinstveni prsten uništen, a senka Mračnog Gospodara Morgota prekrivala je čitav Srednji svet. Stradali su najveći ratnici među Vilenjacima i Ljudima, i svet je potonuo u tamu i beznađe. Ali Turin, sin Hurinov, ustaje da povede sumornu grupu odmetnika ne bi li preokrenuo tok rata u Srednjem svetu – čekajući dan kada će se naći licem u lice sa svojom sudbinom i prokletstvom koje je na njega bačeno.

Check Also

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Saobraćajne nezgode su čest i neizbežan deo svakodnevnog života. U takvim situacijama, šteta nastala povredama …

Оставите одговор