Home / DOGAĐAJI / Evo i nekoliko korisnih činjenica o keš pozajmicama od banaka
hotel bell

Evo i nekoliko korisnih činjenica o keš pozajmicama od banaka

Keš ili gotovinski krediti su odličan način da veoma lako dođete do sume novca koja vam nedostaje za neku neodređenu vama bitnu kupovinu.

Bankama nije važno u koju ćete vi svrhu koristiti pozajmljeni novac, već da naravno uredno izmirujete svoja dugovanja.

Biće vam potrebno svega nekoliko dokumenata kao što su: zahtev za kredit, obrazac administrativne zabrane, potvrda poslodavca o zaposlenju, dokaz o zaradi, lična dokumenta.

Detaljno ćete sve po pitanju dokumentacije utvrditi sa bankom kog koje podižete kredit, s obzirom da se donekle i sama papirologija razlikuje.

U veoma kratkom roku će novac nakon odobrenja biti uplaćen, tako da ćete ga ubrzo imati na raspolaganju za svoje troškove. Jednostavnost, brzina i efikasnost odobrenja i isplate keš kredita su razlozi zbog koga se mnogi upravo odlučuju za njega.

Za keš kredite se kod ljudi javljaju mnoga pitanja i nedoumice, na koje smo rešili da i sami damo odgovor, pa vas pozivamo da nastavite sa čitanjem teksta.

Visinu iznosa keš kredita koju možete dobiti

Ono što će vas kao klijenta verovatno najviše zanimati prilikom podizanja keš kredita jeste njegova visina, odnosno iznos. On se naravno razlikuje u zavisnosti od uslova koje ispunjavate i mnogih drugih faktora.

Ukoliko ste nestrpljivi da saznate količinu sredstava koja će vam biti pozajmljena ili prosto želite unapred imate računicu o tome da li će određeni predstojeći troškovi moći da budu podmireni, računanje keš kredita možete obaviti i nezavisno od banke.

Visina kredita se kod banaka određuje na osnovu kreditne sposobnosti klijenta, tačnije, prema određenim proračunima se predviđa da li će dužnik moći da u finansijskom smislu izdrži otplatu rata sa kamatama.

Mesečno opterećenje u smislu povraćaja kredita kroz rate može biti najviše 50-60% od ukupne neto zarade. Ovi procenti se smanjuju ukoliko je plata niža, pa tako neko sa primanjima od 30.000 maksimalno se može zadužiti do 35% od svoje mesečne plate.

Da li je moguće doći do pozajmice ukoliko imate lošu kreditnu istoriju?

Za početak, neophodno je naglasiti kako postoje određeni uslovi na osnovu kojih banke određuju da li će vam odobriti standardni ili nestandardni keš kredit.

Odobravanje standardnih keš kredita podrazumeva:

 • zaposlenje na neodređeno vreme;
 • rad kod poslodavca na neodređeno 3, 6 il i 12 meseci;
 • provera kreditne istorije – da li ste u prošlosti svoja dugovanja prema bankama izmirivali na vreme, bez obzira da li se radi o keš, stambenom kreditu ili nekom drugom dugovanju..

Poslednja stavka se od strane banaka proverava u saradnji sa Kreditnim biroom, gde se nalazi kompletna centralizovana evidencija o tome koliko građani duguju bankama i da li redovno podmiruju svoja dugovanja. Redovno ažuriranje podataka u navedenoj evidenciji je osnovna karakteristika ove institucije.

Banke Kreditnom birou redovno šalju podatke iz sopstvene baze, tako da ćete teško uspeti da se provučete ne podmirujući svoja dugovanja, a rezultat je – loša kreditna istorija vas kao dužnika!

Sa kašnjenem plaćanja postojećeg kredita od 60 dana, posledično dolazi i nemogućnost podizanja drugog kredita. 

Ponašanje banaka se prema ovome razlikuju, pa se tako posmatra period između 1 i 3 godine od trenutka kada je dužnik započeo praksu dugovanja i prekoračio 30, 60 ili 90 dana svoje rokove.

Kreditna istorija nije nešto što je nepopravljivo, tako da uz naknadno podmirivanje svih obaveza možete otpočeti sa redovnim isplaćivanjem rata za kredit, te ponovo postati pouzdani platiša.

Rezultat toga je da ćete i svoje keš kredit moći da podignete možda ne odmah kako biste želeli, već u nekom narednom periodu.

Evo sa čime se suočavaju potrošači po pitanju keš kredita

Keš kredit je u svakom smislu jednostavno podići, ali nemojte dopustiti da vas to olako dovede u nekou od sledećih zabluda:

 • svi podižu keš kredite – keš krediti su sjajna opcija kada vam naprasno iskoči veliki trošak, ali nemojte tako lako sebe prepustiti dugovanju bankama, ukoliko vam nije na neki način nužno;
 • uslovi za podizanje keš kredita nisu presudni – obavezno pre podizanja kredita ugovorite sve uslove koji se tiču kamatne stope, visine mesečne rate, propratnih troškova i tome slično;
 • savetnici u bankama vam žele sve najbolje – nikako ne smemo zaboraviti da su savetnici banaka sa kojima imate prilike da razgovarate zapravo prodavci i da će iako izgledaju maksimalno kulturno i ljubazno, pokušati da vam prodaju svoju uslugu.

Informišite se na vreme, upoznajte celokupnu proceduru i raspitajte se o svemu kod nezavisnih agencija.

Postoji i mogućnost podizanja keš kredita za nezaposlene i penzionere

Iako postoji mogućnost za podizanjem keš kredita za nezaposlene i penzionere, činjenica je kako su uslovi za njih otežavajući. U keš kreditima mnogi nezaposleni i oni sa malim penzijama vide solidan izvor prihoda za naredni period, stoga su ipak veoma popularni.

Nezaposlena lica mogu podići keš kredit pod uslovom da imaju oročena sredstva u banci, kao i da iznos depozita bude 100% u visini kredita.

Evo i koji su uslovi za odobrenje keš kredita za penzionere:

 • minimalna visina penzije;
 • starost prilikom otplate poslednje rate do 70 ili 75 godina;
 • od dokumentacije se moraju priložiti: penzioni čekovi za prethodna 3 meseca;
 • kopija rešenja o primanju penzije;
 • promet na računu drugih banaka ako postoji.

Dakle, koliko god podizanje keš kredita delovalo kao jednostavno i bez posledica, nadamo se da ste iz našeg teksta uvideli i potencijalne poteškoće. Nadamo se da će vas upravo to trgnuti i naterati da dobro promislite i odaberete najpovoljniji mogući keš kredit.

/PR/

Izvori fotografija:

https://www.pexels.com/photo/abundance-bank-bank-notes-banking-259249/

https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-person-wearing-suit-jacket-684387/

Check Also

Treća rata poreza na imovinu dospeva 15. avgusta

Gradska uprava grada Leskovca-Odeljenje za finansije-Odsek lokalne poreske administracije obaveštava obveznike plaćanja javnih prihoda da: …

Оставите одговор